dinsdag 7 december 2021

Alles over de Bommelerwaard

De oude schoorsteen heeft dringend onderhoud nodig.

Schoorsteen oude steenfabriek Hurwenen staat op instorten

23 oktober 2021 (door BommelerwaardNet)

HURWENEN - Bij de voormalige steenfabriek De Lagewaard, in de uiterwaarden van de Waal bij Hurwenen, staat 'een gevaarlijke' schoorsteen. Het gevaarte staat op instorten. Het gebied waar de oude steenfabriek staat, is eigendom van Rijkswaterstaat. Ook een plek die door veel recreanten betreden wordt. SSM stelde onlangs vragen aan het college over de situatie aldaar.

Het is al sinds 2014 helder dat de schoorsteen groot onderhoud nodig heeft. Toentertijd is om veiligheidsredenen een aantal tijdelijke maatregelen getroffen. Zes jaar later, januari van 2020, was de situatie dermate verslechterd dat Rijkswaterstaat hekken plaatste om de veiligheid voor de omgeving te kunnen waarborgen. Die situatie is anno nu niet anders geworden: er bestaat nog steeds instortingsgevaar.

Maximale inzet
Samen Sterk Maasdriel (SSM) wil van het college weten deze gevaarlijke situatie kent, in een gebied dat veel gebruikt wordt voor recreatieve doeleinden. De partij is van mening dat Rijkswaterstaat te weinig doet aan deze gevaarlijke situatie. SSM vraagt het college daarom maximale inzet te plegen zodat de in 2020 aangekondigde onderhoudswerkzaamheden door Rijkswaterstaat zo spoedig mogelijk gaan worden uitgevoerd. 

Monument
Om de veiligheid in het gebied te herstellen zodat ook de plannen van de Dorpsraad van Hurwenen  gerealiseerd kunnen worden. Deze wil bij de schoorsteen een opgegraven kleiwagonnetje plaatsen. SSM: 'Er ontstaat dan een mooi monument als een overblijfsel van het verleden met een grote cultuurhistorische waarde.'

Foto archief ter illustratie.

Lees meer over:

steenfabriek Hurwenen
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Bommelerwaard.Net? Stuur even een verzoekje.