zaterdag 22 juni 2024

Alles over de Bommelerwaard

Religie en Geloven

In de Bommelerwaard zijn diverse denominaties te vinden. De lijst zal zeker niet compleet zijn, maar de greep uit het geloofsleven in de regio ziet er uit als volgt...

Katholiek
In de regio is een groot deel van de inwoners katholiek. De Fran­cis­cus­paro­chie Bom­me­ler­waard coördineert er actief het katholieke geloofsleven. Op 1 januari 2004 ging de Pastorale Eenheid Bommelerwaard, het samenwerkingsverband van de parochies van Alem, Am­mer­zo­den, Hedel, Kerkdriel, Rossum-Hurwenen, Velddriel en Zalt­bom­mel, van start.

Protestant
Ook bij de Protestantse Gemeente Zaltbommel zijn veel inwoners aangesloten.

De streek kent een rijk geloofsleven. Gekerkt wordt er in de Hervormde Gemeenten van Bruchem en Kerkwijk-Delwijnen-Nederhemert, Hervormd Aalst.
In januari 2018 fuseerden de Hervormde Gemeente Heerewaarden en de Protestantse Gemeente Rossum-Hurwenen tot de Protestantse Tweestromengemeente in Rossum-Heerewaarden-Hurwenen. 

Al van oudsher is bijvoorbeeld de kerk in Gameren. De geschiedenis van de Gereformeerde kerk Zuilichem - Gameren gaat terug tot de negentiende eeuw. Het nieuwe kerkgebouw aan de Zijlstraat dateert van februari 1995.

Evangelisch
De evangelische gemeente Bommelerwaard - Kerk met Passie - kerkt in een eigen gebouw aan de Van Heemstraweg West in Zaltbommel, de voormalige Lagere Technische School. Het gebouw is door vrijwilligers opgeknapt en geschikt gemaakt kerkelijke activiteiten. Het pand wordt ook gebruikt door de voedselbank en diverse kunstenaars.

NOOT - Uw kerk of geloofsgenootschap ook op deze pagina? Stuur dan een berichtje aan de redactie van Bommelerwaard.Net