donderdag 28 maart 2024

Alles over de Bommelerwaard

Zwarte Piet blijft in Bommel een lastig onderwerp

4 november 2021 (door BommelerwaardNet)

ZALTBOMMEL - D66 Zaltbommel trekt aan de bel rond de stand van zaken over de intocht van Sinterklaas met of zonder Zwarte Pieten. Anders gezegd, een feest met gekleurde of met roetveegpieten. 'Een feest voor iedereen.' PvdA, GroenLinks, SP, D66 en CDA dienden vorig jaar een motie in over dit onderwerp, maar die werd verworpen.

Burgemeester Pieter van Maaren gaf toen aan in gesprek te zullen gaan met de intochtorganisaties om te kijken hoe hiermee om gegaan zou kunnen worden. Vragen als: "Wat zouden de nadelen van de huidige setting mét Zwarte Piet zijn en de voor-én nadelen van een aangepaste setting zónder Zwarte Piet?" waren leidend. De eerste burger zou ook nagaan hoe gemeenten in het land het onderwerp hanteren. Van Maaren zegde toe de raad tijdig voor de intocht van Sinterklaas te zullen informeren over zijn bevindingen.

'Hulpers'
Fractielid Elke Smulders laat weten: 'Onze burgervader geeft te kennen dat Sinterklaas zelf zijn 'hulpers'' kiest en daar dan dus ook de verantwoordelijkheid ligt. Er zijn wisselende standpunten over dit onderwerp bij de organisaties binnen onze gemeenten.'

Volle breedte
Het hebben van verschillende standpunten vindt Smulders op zich geen probleem. 'Maar een fictief persoon kiest natuurlijk nooit zelf zijn helpers.' D66 heeft, op basis van de gegeven antwoorden, niet de indruk 'dat het gesprek hierover in de volle breedte wordt gevoerd.' Van Maaren laat het graag aan de organiserende comités over welke kleur de Pieten in de kernen zullen hebben. Hij heeft de commissies wel verzocht zich aan te sluiten bij 'de veelkleurigheid in de samenleving'. Sommigen doen dat, anderen niet.

Agenda
D66 legt de focus daarentegen niet graag op de verschillen tussen mensen, maar wil vooral naar overeenkomsten kijken. Smulders: 'D66 vindt het van belang dat er een goed gesprek wordt gevoerd met verenigingen en scholen waarin verschillende meningen en standpunten worden meegenomen.' Samen met oppositiepartij PvdA en SP wil D66 dan ook onderzoeken hoe dit onderwerp concreet op de agenda gezet kan worden. 'Wij willen samen op weg naar een Sinterklaasfeest voor iedereen.'

Lees meer over:

Zaltbommel
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Bommelerwaard.Net? Stuur even een berichtje.