donderdag 22 oktober 2020

Alles over De Bommelerwaard

De veiligheidsregio Gelderland-Zuid schreef opvallend veel boetes uit

Zaltbommel noteert meer Coronaboetes dan Maasdriel

27 september 2020 (door de redactie)

REGIO - Uit cijfers van het Openbaar Ministerie (OM) blijken grote onderlinge verschillen tussen regio’s te bestaan als het gaat om het aantal uitgedeelde Coronaboetes. De ene gemeente is strenger dan de ander. RTL Nieuws maakt daar melding van: ‘De veiligheidsregio Gelderland-Zuid schreef opvallend veel boetes uit, in het noorden en oosten van het land gebeurt dat relatief weinig.’

Het gaat om strafrechtelijke boetes die door boa's of agenten zijn uitgedeeld aan mensen die zich niet aan de noodverordening hielden. Dat kan te maken met het overschrijden van de toegestane groepsgrootte of het niet naleven van de 1.5 meterregel.

Een aantal gemeenten ‘scoort’ opvallend hoog: in de gemeente Zaltbommel wordt het meeste aantal boetes per persoon uitgedeeld. Tot 13 september waren dat er 118 per persoon. Per 100.000 inwoners is dat: 408,6.

Vergelijking
In Maasdriel gaat het om een totaal van 21. Per 100.000 inwoners is dat cijfer gemiddeld: 83,9.

Ter vergelijk de cijfers van omliggende gemeenten. In de gemeente Altena werden in totaal 34 boetes uitgeschreven voor het overtreden van de Covid-19 noodverordening. Per 100.000 inwoners is dat gemiddeld 60,8.
In Heusden bedraagt het totaal aantal boetes: 23. Per 100.000 inwoners is dat gemiddeld 51,5.

In West Maas en Waal staat het totaal aantal boetes voor overtredingen op 0 net als in 23 andere gemeenten in den lande.

In alle genoemde gemeenten werden geen boetes uitgeschreven voor het niet dragen van een mondkapje.

De hoogte van een Coronaboete bedraagt 390 euro voor volwassenen. De aantekening (strafblad) is geschrapt, ook voor mensen die eerder een boete kregen.

Strenger 
De veiligheidsregio’s bepalen hoe strikt de Coronaregels gehandhaafd dienen te worden. De burgemeesters zijn binnen hun gemeente verantwoordelijk voor die handhaving. Gezien de verschillen in de cijfers is de ene burgemeester dus simpelweg veel strenger dan de andere.

Zie ook: update OM coronagerelateerde misdrijven

Foto archief ter illustratie.
Deel dit bericht met je vrienden!