woensdag 14 april 2021

Alles over De Bommelerwaard

Energie duurzaam opwekken.

Zaltbommel neemt verantwoordelijkheid voor eigen energiebehoefte

18 maart 2021 (door de redactie)

ZALTBOMMEL - Het college van Zaltbommel heeft, zoals ze zelf omschrijven, 'een stevige duurzaamheidsambitie' en doet daarom ook een 'stevig aanbod' aan de energieregio: de elektriciteit die Zaltbommel gebruikt wil het college binnen de eigen gemeente duurzaam opwekken.

Op 28 juni 2019 publiceerde het kabinet het Klimaatakkoord: de Nederlandse uitwerking van de internationale klimaatafspraken van Parijs (2015). 'We gaan met elkaar de CO2-uitstoot sterk verminderen: in 2030 met de helft ten opzichte van 1990'. Eén van de afspraken is dat 30 energieregio’s in Nederland onderzoeken waar en hoe het best duurzame elektriciteit op land (wind en zon) opgewekt kan worden. In een Regionale Energiestrategie (RES) beschrijft elke energieregio zijn eigen keuzes. Zaltbommel maakt onderdeel uit van de energieregio Rivierenland.

Eerlijk deel
Het college vindt het belangrijk dat Zaltbommel een reëel bod op tafel legt voor de RES 1.0. Wethouder Willem Posthouwer: “Los het maar in een andere gemeente op is wat ons betreft geen oplossing. Wij weten hoeveel energie we in de gemeente Zaltbommel gebruiken, wat we al duurzaam opwekken en op gaan wekken en dus ook wat er nog bij moet. Dat is ons eerlijke deel en daarvoor nemen wij ook verantwoordelijkheid, ook al is het geen eenvoudige opgave, maar het is wel haalbaar. In ons geval gaat dat om drie grote en een kleinere windmolens, dus met dat bod gaan wij ook naar de energieregio’.

Lusten en lasten
Het college bracht het Zon- en windbeleid al voor het RES-bod in de raad. Posthouwer: “Het is belangrijk dat we met de raad nadenken over hoe we het willen gaan doen. Daarbij geldt ons motto: iedereen doet mee, iedereen wint. We moeten de lusten en de lasten zo eerlijk mogelijk verdelen. Samen willen we het mogelijk maken; dat gevoel leeft gelukkig breed in de raad als het om duurzaamheid gaat.”

Glastuinbouw
Met de windmolens houdt Zaltbommel straks spreekwoordelijk de eigen broek op. Voor inwoners en voor de bedrijven, met uitzondering van de glastuinbouw. Posthouwer: “We vervullen daarmee een nationale functie, dat kunnen wij niet lokaal oplossen, dat zou geen eerlijk deel zijn. We vragen Velsen ook niet om als gemeente de last van de energiebehoefte van Hoogovens te dragen. Het college ziet het wel als haar taak om deze vraag in samenwerking met andere partijen onder de aandacht te brengen. En dat pakken we dan ook op.”

Aan de slag
Hoe het RES-bod van de gemeente wordt ontvangen in de energieregio en wat dan de vervolgstappen zijn, moet nog blijken. Met een Zon- en windbeleid en een tendermethodiek, waarbinnen gegadigden kunnen inschrijven en punten verdienen voor hun voorgestelde aanpak, verwacht Zaltbommel snel aan de slag te kunnen.

Foto archief ter illustratie.
Deel dit bericht met je vrienden!