woensdag 24 april 2024

Alles over de Bommelerwaard

Zaltbommel en Maasdriel: campagne tegen drugslabs in buitengebied

20 april 2021 (door Altena.net - Redactie)

BOMMELERWAARD - Afgelegen loodsen en schuren zijn aantrekkelijk voor criminelen om bijvoorbeeld drugs te produceren. Verhuurders zijn zich nog niet altijd bewust van de risico’s. Bedreigingen richting getuigen of angst om te melden zorgen ervoor dat criminelen vaak lange tijd hun gang kunnen blijven gaan. Dat levert ernstig gevaar op voor de samenleving. De gemeenten Maasdriel en Zaltbommel starten samen met Meld Misdaad Anoniem (M.) de campagne ‘Tijdelijke huurders in jouw buurt?’.

Dit alles om mensen te waarschuwen voor de gevaren van drugslabs in het buitengebied. Tevens bregen de gemeenten zo de mogelijkheid van anoniem melden via M. onder de aandacht.

Laboratoria
Vorig jaar ontmantelde de politie 108 laboratoria waar synthetische drugs zoals xtc en crystal meth worden geproduceerd. Dat is een toename van 20% ten opzichte van 2019. De politie treft ook in de provincies Gelderland en Noord-Brabant steeds meer drugslabs aan. Burgemeester Van Kooten van de gemeente Maasdriel ziet de opkomst van drugslabs als een groot gevaar voor de leefbaarheid in de regio: “Een drugslab brengt zoveel gevaar mee voor de omgeving. Het zijn levensgevaarlijke, chemische fabriekjes. Daar willen we onze inwoners voor waarschuwen. Ook vragen we hen verdachte signalen te melden. Dat kan ons allen een hoop ellende besparen. En het stelt ons in staat om hard op te treden tegen dit soort criminele activiteiten. Zo werken we samen aan een veilige Bommelerwaard.”

Aantrekkelijk doelwit
Eigenaren van loodsen en andere lege panden zijn een aantrekkelijk doelwit voor criminelen. In ruil voor grote geldbedragen wordt hun pand verbouwd tot drugslab, met alle gevolgen van dien. Burgemeester Van Maaren van de gemeente Zaltbommel wil er alles aan doen om te voorkomen dat criminelen de veiligheid en het ondernemersklimaat in de buitengebieden aantasten: “We begrijpen dat het grote geld verleidelijk is. Zeker in deze tijd, waarin de impact van het coronavirus op ondernemers enorm is. Maar uit het criminele circuit ontsnappen mensen moeilijk. Men kan maar één keer nee zeggen. Het is daarom belangrijk dat mensen weten aan wie zij verhuren, dat zij zich bewust zijn van de gevaren en het melden wanneer ze een situatie niet vertrouwen. Dat kan ook anoniem.”

Volledig anoniem melden
Wanneer mensen een melding maken bij Meld Misdaad Anoniem, ook wel M. genoemd, is het telefoonnummer van de melder niet zichtbaar. M. noteert geen persoonsgegevens. Het meldpunt is volledig onafhankelijk en anoniem. M. stuurt de melding vervolgens door naar de politie en andere partners. Jaarlijks komen er zo’n 17.000 meldingen binnen bij M. Hiermee worden dagelijks zaken opgelost en criminelen, wapens en drugs opgespoord. Melden bij M. kan anoniem via 0800-7000 of op www.meldmisdaadanoniem.nl.

Foto archief ter illustratie.

Lees meer over:

Bommelerwaard Drugs Maasdriel
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Bommelerwaard.Net? Stuur even een berichtje.