vrijdag 19 april 2024

Alles over de Bommelerwaard

Motie opvang asielzoekers Ammerzoden toch op raadsagenda

18 januari 2022 (door BommelerwaardNet)

MAASDRIEL - AMMERZODEN: Sinds 12 februari 2021 staat voormalig woonzorgcentrum De Lindeboom in Ammerzoden leeg. Kees van Drunen (PvdA-GroenLinks Maasdriel) diende daarom in december een motie in om te onderzoeken of de locatie voor tijdelijke opvang van asielzoekers kon dienen. Dat plan zorgde voor de nodige ophef in Ammerzoden. Van Drunen betreurt dat, maar wil het punt toch in de raad bespreken.

De gemeenteraad van Maasdriel vergadert op 20 januari over de motie. Het onderwerp werd eerder (09-12-2021) wegens tijdgebrek uitgesteld en doorgeschoven.

Context
Wat is de context? Het CoA heeft dringend behoefte aan nieuwe locaties voor de opvang van asielzoekers en nog niet uitgestroomde statushouders. Voor 2022 denkt het COA 6000 extra plaatsen nodig te hebben. Het leegstaande woonzorgcentrum De Lindeboom aan de Secretaris Schokkerstraat zou, volgens de motie, opvang kunnen bieden aan 92 personen in 46 kamers voor bepaalde tijd.

Motie
In de motie vraagt PvdA-GroenLinks het College om met het CoA, de woningcorporatie (eigenaar van het pand) en de dorpsgemeenschap van Ammerzoden om tafel te gaan. Dit om na te gaan of in De Lindeboom voor enige tijd ruimte geboden kan worden voor de opvang van asielzoekers en nog niet uitgestroomde statushouders. Dat is nu dus van de baan.

Commotie
Het plan zorgde achterliggende periode namelijk voor veel onrust in Ammerzoden. Er werd een petitie gestart die in korte tijd heel veel handtekeningen kreeg. 

Woningcorporatie De Kernen ontkende ondertussen de plannen voor de opvang van groepen vluchtelingen in De Lindeboom. In de toekomst zou op de locatie een project starten voor beschermd wonen.

Bespreking
Ondanks al deze ontwikkelingen wil Van Drunen het onderwerp op 20 januari toch op de agenda. Het acute opvangprobleem is immers niet van de baan. De fractievoorzitter zet de bespreking van de motie dus gewoon door.

 

Lees meer over:

asielzoekers Ammerzoden
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Bommelerwaard.Net? Stuur even een berichtje.