donderdag 30 maart 2023

Alles over de Bommelerwaard

De wethouder bleek vaardig te zijn met de spade.

Wethouder plant eerste van 400 bomen

3 maart 2021 (door BommelerwaardNet)

MAASDRIEL - In het najaar van 2020 kapte de gemeente Maasdriel 375 zieke essen. Op de plekken waar de essen stonden, komen in totaal 400 bomen terug. De gemeente wil graag voorkomen dat er in de toekomst weer hele lanen gekapt moeten worden vanwege een bomenziekte. Daarom worden er verschillende boomsoorten geplant.

Rond de kernen Ammerzoden, Hedel en Well en in het buitengebied van Kerkdriel, Rossum en Velddriel komen de meeste nieuwe bomen. Dit zijn ook de locaties waar in het najaar van 2020 de essen zijn gekapt.

Woensdag (3-3) gingen de eerste bomen de grond in. In 2021 plant Maasdriel 325 stuks, in 2022 volgen er nog eens 75. Wethouder Erik van Hoften plantte deze ochtend de eerste nieuwe boom: “Waar we bomen kappen, gaan we ook aan de slag met nieuwe aanplant. Daarbij houden we rekening met de biodiversiteit. Zo helpen we de flora en fauna om ons heen een handje.”

Biodiversiteit
Langs wegen worden tegenwoordig verschillende soorten bomen aangeplant. Diversiteit zorgt voor minder kans op ziekte in het bomenbestand. Daarnaast zijn meer verschillende bomen ook goed voor de biodiversiteit. Insecten, vogels en kleine zoogdieren zijn gebaat bij een soortenrijk bomenbestand. De bomen die Maasdriel aanplant zijn o.a. diverse soorten esdoorns, elzen, haagbeuk, essen (resistente soorten), platanen, populieren, sierkersen, linden, beuken, eiken en iepen.

Essentaksterfte
De zieke essen waren aangetast door de essentaksterfte. Deze agressieve ziekte die in heel Nederland voorkomt wordt veroorzaakt door een schimmel. Omdat de ziekte niet te bestrijden is, moesten de aangetaste bomen langs paden en wegen gekapt worden.

Foto Gemeente Maasdriel.

Zie ook:

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Bommelerwaard.Net? Stuur even een berichtje.