woensdag 24 april 2024

Alles over de Bommelerwaard

De nieuwe methode vraagt maar liefst 40% minder energie.

Waterschap start met energiezuinige waterzuivering

4 juli 2021 (door BommelerwaardNet)

BOMMELERWAARD - De afvalwaterzuivering in Zaltbommel beleefde een historisch moment. Het Waterschap begon met de ombouw van de waterzuivering op basis van zogeheten bellenbeluchting. Een methode die 40% minder energie verbruikt.

Bij de afvalwaterzuiveringsinstallaties wordt afvalwater schoongemaakt. Bacteriën hebben veel zuurstof nodig om afvalwater schoon te maken. Het huidige systeem, wat zorgt voor zuurstof in het afvalwater, is puntbeluchting: een grote klopper zorgt voor zuurstof in het water. Daarbij gaat veel energie verloren. Het Waterschap: 'Dit kan efficiënter en duurzamer. Daarom zijn we op de zuivering in de gemeente Zaltbommel nu gestart met een ombouw en overgestapt naar bellenbeluchters.' 

Belletjesgordijn
Deze bellenbeluchter zorgt op de bodem van de tank voor een gordijn van hele fijne belletjes. Deze kleine belletjes stijgen op naar het wateroppervlak. Tijdens het opstijgen wordt de zuurstof overgedragen aan het omringende afvalwater. Door het efficiënt gebruiken van de zuurstof hebben we 40% minder energie nodig om de benodigde hoeveelheid zuurstof in het afvalwater te krijgen. 

Meer weten over schoon water? KLIK HIER.

Foto Waterschap Rivierenland.
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Bommelerwaard.Net? Stuur even een berichtje.