donderdag 14 november 2024

Alles over de Bommelerwaard

Impact van PFAS op gebruik van oppervlaktewater is moeilijk te bepalen.

Waterschap Rivierenland ontvangt PFAS-handreiking van RIVM

8 februari 2024 (door Redactie)

REGIO - PFAS is een verzamelnaam voor duizenden verschillende stoffen die een risico vormen voor mens en milieu. Mensen krijgen die zogeheten per- en polyfluoralkylstoffen op verschillende manieren binnen. Een daarvan is via het drinkwater. Hoeveel PFAS we op deze manier binnenkrijgen, verschilt. Dat hangt af van welk water het drinkwater is gemaakt. In grondwater zit minder PFAS dan in oppervlaktewater.

De impact van PFAS op het gebruik van oppervlaktewater is moeilijk te bepalen. Waterbeheerders hebben een handreiking nodig voor de beoordeling van de risico’s van PFAS. Waterschap Rivierenland vroeg in de zomer van 2023 aan het RIVM zo’n handreiking op te stellen. Het eerste deel van de handreiking is nu klaar. Hiermee kunnen waterbeheerders in heel Nederland aan de slag om vragen over PFAS te beantwoorden.

Overzicht
Het RIVM heeft een overzicht gemaakt van de methoden die er al zijn om de risico’s van PFAS in oppervlaktewater te beoordelen. In het overzicht beschrijft het RIVM welke methode het meest geschikt is voor verschillend gebruik van oppervlaktewater. Zoals zwemwater en het laten drinken van vee. Nu kunnen waterbeheerders in heel Nederland aan de slag om vragen over PFAS te beantwoorden. Dit overzicht is een eerste stap.

Voor geinteresseerden: de PFAS-handreiking staat op de website van het RIVM.

Ook in voedsel
Ook worden veel Nederlanders blootgesteld aan ongezonde hoeveelheden PFAS in voedsel, aldus nieuw onderzoek van datzelfde RIVM. In diverse onderzochte voedingsmiddelen vond het instituut hoeveelheden van de chemische stoffen.

PFAS is vrijwel overal in het milieu te vinden. Het kent veel toepassingen, van voedselverpakkingen en antiaanbaklagen tot waterdichte kleding. Door fabrieken als Chemours in Dordrecht en 3M in Antwerpen is het jarenlang in de lucht uitgestoten en in rivieren geloosd.

De regelgeving is de afgelopen jaren wel strenger geworden. In Europees verband wordt gewerkt aan een totaalverbod op de stoffen, maar dat kan nog jaren duren.

Foto © Mediaplein Altena.Net - Afgedamde Maas bij Wijk en Aalburg.

Zie ook:

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Bommelerwaard.Net? Stuur even een berichtje.