vrijdag 29 maart 2024

Alles over de Bommelerwaard

Belangrijk om geen sop, olie, afval of verfresten in de putten met blauwe stenen te gooien.

Wat betekenen die blauwe stenen bij straatkolken?

8 juli 2020 (door BommelerwaardNet)

MAASDRIEL - Oplettende voorbijgangers en bewoners hebben het al eerder gezien. De blauwe stenen bij kolken of goten. Opvallend, maar wat betekent het?

Een blauwe steen op die plek geeft aan dat regenwater wat via de straat in deze kolken wordt opgevangen, afgevoerd wordt naar een watergang in de buurt. De blauwe steen is dus een markering, een signalering zo u wilt.
De gemeente Maasdriel laat weten: 'Het is daarom belangrijk dat u geen sop, olie, afval of verfresten in de putten met blauwe stenen gooit. Ook uw auto mag u niet op straat of op uw inrit wassen. Alles wat in de regenwaterriolering terecht komt, gaat namelijk direct naar het oppervlaktewater bij u in de buurt.'

Uit onderzoek blijkt dat het klimaat sneller verandert dan tot nu toe aangenomen. Het wordt warmer, droger en regenbuien worden extremer. De gevolgen merken we ook in onze eigen leefomgeving. Maasdriel werkt daarom hard aan het klimaatbestendig maken van de gemeente.

Droge voeten
Watergangen (zoals sloten) en vijvers zijn van groot belang voor het opslaan van regenwater. Ook worden watergangen gebruikt voor aan- en afvoer van regenwater. Er is voldoende ruimte voor wateropslag om te zorgen voor droge voeten bij hevige regenval.
In sommige wijken kan regenwater en vuilwater (wc, douche en keuken) apart worden afgevoerd. Dat heet dan "een gescheiden afvoer". Regenwater hoeft niet schoon gemaakt te worden en kan direct afgevoerd worden naar een watergang of vijver in de buurt.

De gemeente legt uit welke belangrijke redenen er zijn om water gescheiden af te voeren: 'Bij hevige regenval stroomt het water niet samen met vuilwater in het riool, hierdoor wordt het vuilwaterriool niet overbelast. Bovendien regenwater is schoon, dat willen we graag zo houden! In het riool wordt het  water vermengd met afvalwater en wordt het naar de rioolzuivering gepompt. Er gaat dan onnodig (schoon) water naar de zuivering, dit kost veel geld en energie.'

Foto gemeente Maasdriel

Lees meer over:

regenwater straatkolk
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Bommelerwaard.Net? Stuur even een berichtje.