dinsdag 23 april 2024

Alles over de Bommelerwaard

(Vlnr) Elke Smulders, Daniëlle van der Wielle en Geert Bok..

Verkiezingsuitzending Zaltbommel leidt niet tot politiek vuurwerk

9 februari 2022 (door BommelerwaardNet)

BOMMELERWAARD - ZALTBOMMEL: Omroep Gelderland rijdt in februari en maart in een speciale bus door de provincie, om in samenwerking met lokale omroepen verkiezingsdebatten uit te zenden op TV en radio. Dinsdag (8-2) stond de stembus in Zaltbommel.

Wie dus benieuwd is hoe de lokale politiek over kwesties in de gemeente denkt, kon kijken naar de lokale verkiezingsuitzending in samenwerking met de lokale omroep Oke FM. Deze zond het 1.5 uur durende programma uit op de radio.

Debatje
De uitzending werd opgenomen vanaf de Markt in Zaltbommel en was als livestream te volgen. Het programma wordt aangekondigd als 'verkiezingsdebat'. Of het woord 'debat' de lading van deze editie dekte, daarover kan men van mening verschillen. Oppositie- en coalitiepartijen reageerden individueel op aangereikte stellingen over drie thema's, zonder interrupties. Aansluitend kon men elkaar bevragen. Tot slot was er een pitch die de drie blokken afsloot. Tot politiek vuurwerk kwam het niet.

Burgerparticipatie
Of het moet het mini-debatje zijn geweest aan het eind van het (overigens matig bekeken en beluisterde) programma tussen SGP, D66 en BVNL over 'burgerparticipatie'. Geert Bok (SGP) vond burgerparticipatie niet echt nodig zolang gemeenteraadsleden 'sterk zijn', goed hun werk doen en 'duidelijk aangeven wat ze willen. Dat gaat al jaren goed. We participeren ons suf. Burgerparticipatie is een zwaktebod. Mensen kiezen in de stembus.'
D66, bij monde van Elke Smulders, vond juist dat de stem van de inwoner belangrijk was om tot betere besluiten te komen: 'Ga het gesprek aan, zoek de strijd en de weerstand die er leeft bij mensen op. Dan kun je bestaande boosheid weghalen of verminderen. Dan kom je tot betere projecten.' Bok liet zich evenwel niet overtuigen, hij zag de meerwaarde niet.
Daniëlle van der Wielle (BVNL) reageerde op D66 over de vermeende 'strijd' tussen partijen. Volgens Van der Wielle was het allemaal niet zo erg. Zij wilde liever uitgaan van wederzijds vertrouwen tussen overheid en inwoners: 'Zoek elkaar op, straal vertrouwen uit dan kom je een stap verder. Zo ging dat in het verleden ook. Voorkom achterkamertjes of geheime debatten.'

Maasdriel
Donderdag (10-2) volgt de uitzending vanuit Kerkdriel voor de gemeente Maasdriel. De Stembus van Omroep Gelderland staat dan voor het gemeentehuis. Buiten de bus is de live-uitzending ook weer te volgen via een scherm.

Foto - Stills video Omroep Gelderland.

Zie ook:

Lees meer over:

Zaltbommel
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Bommelerwaard.Net? Stuur even een berichtje.