woensdag 24 juli 2024

Alles over de Bommelerwaard

Veiligheidsregio krijgt groene hulpverleningsvoertuigen

9 juli 2024 (door BommelerwaardNet)

REGIO / BOMMELERWAARD - Ook in veiligheidsregio Gelderland-Zuid rijden vanaf 8 juli de groene hulpverleningsvoertuigen voor crisisfunctionarissen die een (multidisciplinaire) functie uitvoeren. Oftewel werk dat voor zowel de brandweer, ambulance, politie als gemeente is.

De voertuigen zien eruit als de bekende hulpverleningsvoertuigen van de politie, brandweer en ambulance, maar dan in het groen. De auto’s voor de Informatiemanagers zijn de eersten, twee andere voertuigen volgen later dit jaar.

Waarom groen
In 2015 kreeg het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV, nu NIPV) de opdracht van de Raad van Commandanten en Directeuren Veiligheidsregio (RCDV) een voorrangsvoertuig te ontwerpen, specifiek bedoeld voor de multidisciplinaire inzet in de veiligheidsregio. De gedachte hierbij is om met deze groene huisstijl de crisisfunctionaris van de veiligheidsregio te onderscheiden van de andere hulpverleners zoals de brandweer en geneeskundige zorg. De multidisciplinaire crisisorganisatie is een samenwerkingsverband tussen de hulpverleningsdiensten bij grote rampen of crisis en daar horen ondersteunende rollen bij zoals Informatiemanagers en Woordvoerders.

Het voertuig heeft met dit ontwerp een eigen (groene) kleur en striping gekregen in de nieuwe zogenoemde veiligheidsregiohuisstijl. Sommige regio’s implementeerden deze nieuwe huisstijl al eerder (bijvoorbeeld Rotterdam-Rijnmond), andere regio’s deden dat later of hebben het nog niet gedaan. Gelderland-Zuid komt deze maand.

Stapsgewijs
Op 8 juli is het eerste groene voertuig officieel in gebruik genomen. Dit is het piketvoertuig voor de Informatiemanagers. De tweede auto voor de Informatiemanagers en de auto voor de communicatieadviseur CoPI/ Woordvoerders volgen later. En ook de Multi Commando Unit (MCU) waarin multidisciplinair overleg plaatsvindt bij een GRIP1, waarbij de hulpdiensten gecoördineerd samenwerken, maakt dit jaar de overstap naar groen. Zo zullen de groene voertuigen stap voor stap bij multidisciplinaire incidenten zichtbaar zijn op straat.

Lees meer over:

Bommelerwaard
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Bommelerwaard.Net? Stuur even een berichtje.