maandag 15 april 2024

Alles over de Bommelerwaard

Meeste branden ontstaan door menselijk gedrag

Veiligheidsregio Gelderland waarschuwt voor risico natuurbrand

28 juli 2023 (door BommelerwaardNet)

BOMMELERWAARD - In de zomer is het heerlijk genieten van de natuur. De natuur is prachtig maar ook heel kwetsbaar, vooral met de droogte. Veiligheidsregio Gelderland laat weten: ‘Wist je dat de meeste natuurbranden worden veroorzaakt door menselijk gedrag?'

Waar kun je op letten?

• Let op waar je jouw auto neerzet. Een uitlaat en katalysator kunnen heet worden en bij parkeren in hoog, droog gras kan het een natuurbrand veroorzaken.

• Ga niet roken in een natuurgebied. Als je het toch doet, maak je sigaret dan zorgvuldig uit en gooi het daarna in een afvalbak. Als er een rookverbod is, rook dan helemaal niet.

• Gooi afval in de daarvoor bestemde bakken. Afval, zoals bijvoorbeeld een glazen fles, kan de oorzaak zijn van brand. Een glazen fles waar de zon op schijnt, kan als vergrootglas werken en het begin zijn van een grote brand.

• Barbecueën of lekker met z’n allen rond een kampvuur is heel gezellig, maar maak alleen een vuurtje waar het mag en houd je aan de plaatselijke regels. Doof het vuur altijd goed!

• Pas op met het wegbranden van onkruid. Houd de brander niet in de buurt van droog of brandbaar materiaal. Gebruik de brander dus niet in droge periodes of in bosrijke gebieden.

• Wees alert op verdachte situaties en meld dit bij de terreineigenaar of bij de huldiensten. Maak eventueel een foto of filmpje als de situaties ziet die je niet vertrouwt.

Brand in de natuur! Wat nu?

• Probeer niet zelf de brand te blussen.
• Wacht hulp niet af en vlucht naar een veilige plaats.
• Loop niet voor de brand uit of in de richting van de brand, maar haaks op de vuurhaard. De kans dat de brand je inhaalt of insluit, is dan het kleinst. 

Bel 112 bij brand
Bel altijd 112 bij brand. 'Ook bij buitenbranden willen we snel handelen, aarzel dan vooral ook niet om bij berm- of buitenbranden 112 te bellen. In tijden van droogte kan de brand snel uitbreiden waardoor de problemen snel groter worden.'

Meer informatie over natuurbrandrisico? 
Kijk op de website van natuurbrandrisico.

Foto archief ter illustratie.

Lees meer over:

Bommelerwaard
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Bommelerwaard.Net? Stuur even een berichtje.