donderdag 18 april 2024

Alles over de Bommelerwaard

Gedurende 4 minuten ontsnapte er Methylchloride.

Veiligheidsincident Sachem gevolg van ‘openstoten kraantje’

29 oktober 2020 (door BommelerwaardNet)

ZALTBOMMEL - SP Zaltbommel stelde, samen met D66, CDA, PvdA/Groenlinks en Groep Melse, collegevragen over het veiligheidsincident bij Sachem BV in Zaltbommel op 14 september. Martin Stoutjesdijk (SP Zaltbommel) zei eerder op de radio bij Oké Magazine het naadje van de kous te willen weten en op zoek was naar transparantie en duidelijke antwoorden. En die kreeg men. Het incident bleek het gevolg van 'menselijk handelen' door het openstoten van een kraantje. Op die situatie zijn aanpassingen gedaan om herhaling te voorkomen. Maar inmiddels zijn er ook weer nieuwe vragen ...

De lekkage werd veroorzaakt door het openstoten van een ontluchtingskraantje. Het voorval werd direct ‘ontdekt’ door de operator die op dat moment bezig was bij de cilinder met Methylchloride, de stof die gedurende 4 minuten ontsnapte. Dat ging uiteindelijk om 104 kilo. De operator informeerde de wachtchef die direct de bedrijfsbrandweer alarmeerde.
Het college reageerde: 'De overheidsbrandweer is niet uitgerukt. Het incident was dusdanig snel onder controle dat Sachem geen ondersteuning van de overheidsbrandweer noodzakelijk achtte. Het incident is een dag later aan de Provincie Gelderland (Wabo bevoegd gezag) gemeld, zij hebben de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid geïnformeerd.'

Onderzoek
Het incident werd vervolgens door Sachem zelf onderzocht die expertise inhuurde van een externe partij. De dag na het incident ging een inspectieteam met inspecteurs van de Omgevingsdienst Regio Nijmegen, Veiligheidsregio Gelderland-Zuid en Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid ter plaatse en verzamelde men informatie over het gebeurde. Sachem werkte hier voluit aan mee. Ook werd een zogenaamde 'blinddop' geplaatst op de opening van het ‘ontluchtingskraantje’ om herhaling te voorkomen.

Het bedrijf zegde de burgemeester desgevraagd toe hem een  'publieksvriendelijke versie van de onderzoeksresultaten' te sturen die ook gedeeld kan worden met de gemeenteraad.

Burgemeester Pieter van Maaren is wel ontstemd over de hoeveelheid tijd die nodig was na het incident om de gemeente te informeren. Dat gebeurde ongeveer 20 uur later. De eerste burger heeft aangegeven bij dergelijke incidenten direct geïnformeerd te willen worden.

Informeren
Op 24 juli 2019 was er ook een lekkage die ontstond door overdruk in combinatie met het zeer warme weer. Van het inspectiebezoek dat volgde (01-8-20) willen de gemeenteraadsleden nu ook het evaluatierapport inzien.
Op 1 juli 2020 rukte de brandweer om 11:33 uur met grote spoed uit naar Sachem waar toen 'mogelijk sprake was' van een 'levensbedreigende situatie'. Het bleek om een onterechte automatische brandmelding te gaan.
Op donderdag 17 september was er een fikse brand bij de CarWash-locatie, pal naast Sachem. De politiek vraagt zich af of alle incidenten bij of in de nabijheid van Sachem door de gemeente gemonitord worden. Het college gaf aan dat de gemeente zich laat informeren over alle relevante incidenten binnen de gemeente.

Nieuwe vragen
De vragenstellers zijn tevreden over de transparante wijze waarop het college heeft gereageerd. Niettemin werd inmiddels een aantal nieuwe vragen ingediend.

Zo wil de gemeenteraad niet enkel de ‘publieksvriendelijke versies’ van de twee rapporten ontvangen, maar wenst men ook de originele rapporten. Alsmede de andere reacties op het incident van de inspecteurs van de Omgevingsdienst Regio Nijmegen, Veiligheidsregio Gelderland-Zuid en Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid. 
Tevens bestaat nog enige onduidelijkheid omtrent de door de gemeente gehanteerde tijdlijn rond de verkregen informatie van het incident op 14 september.
De laatste vraag die de SP, PvdA/Groen Links, CDA en Groep Melse toevoegden, was de vraag naar 'de vorig jaar vastgestelde tekortkomingen betreffende de basissterkte om tijdig aanwezig te zijn op de incidentlocatie en het ontbreken van kennis en vaardigheid van het personeel met de bediening van de incidentbestrijdingsmiddelen.' De politiek wil weten of 'het handhavingstraject inmiddels ook geleid heeft tot het oplossen van de vastgestelde tekortkomingen'.

Foto Bommelerwaard.Net

Zie ook:

Lees meer over:

politiek veiligheid Sachem
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Bommelerwaard.Net? Stuur even een berichtje.