donderdag 28 maart 2024

Alles over de Bommelerwaard

Tot 10 jaar cel voor betrokkenheid bij aanslagen fruitbedrijf Hedel

8 april 2022 (door BommelerwaardNet)

HEDEL - De rechtbank veroordeelt zeven mannen voor het plegen van een reeks aanslagen op woningen van (voormalige) medewerkers van een fruitbedrijf uit Hedel en het treffen van voorbereidingen daartoe. Het gaat om een uitlokker (de halfbroer van de hoofdverdachte die eind juni terecht staat) en zes uitvoerders. De uitlokker, een 21-jarige man uit Hilversum, krijgt met een gevangenisstraf van 10 jaar de hoogste straf.

De rechtbank legt ook aan de vijf uitvoerders celstraffen op, variërend tussen 18 maanden en 8 jaar. Een zesde uitvoerder was ten tijde van de aanslagen minderjarig. Hij krijgt 24 maanden jeugddetentie, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. 
 

Bij de aanslagen in Kerkdriel en Hedel zijn een 18-jarige man en een 22-jarige man betrokken, beide afkomstig uit Hilversum. Daarbij gooiden ze shells naar woningen van (voormalige) medewerkers van het fruitbedrijf. De 22-jarige man fungeerde als chauffeur en de 18-jarige man gooide de shells. Bij de aanslag in Kerkdriel ging de vuurwerkbom bijna door de ruit van de slaapkamer van de bewoners. Bij de aanslag in Hedel brandde de woning volledig af. De bewoners moesten uit het raam springen om zichzelf het leven te kunnen redden. Een van hen hield daar zware verwondingen met mogelijk blijvende gevolgen aan over. Daarnaast hebben de beide mannen uit Hilversum samen nog een - uiteindelijk verijdelde - aanslag voorbereid. Bij de aanslag in Kerkdriel was ook een 20-jarige man uit Ede betrokken. Hij stak de lont van de shell aan.

Hedel en Kerkdriel
De 22-jarige man uit Hilversum krijgt 7 jaar gevangenisstraf. Zijn 18-jarige plaatsgenoot krijgt 24 maanden jeugddetentie waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Hij krijgt in verhouding een lagere straf omdat hij ten tijde van het plegen van de feiten minderjarig was. Hij krijgt de maximale straf voor minderjarigen met een voorwaardelijk deel zodat hij behandeld kan worden. De man is ook verminderd toerekeningsvatbaar. 

De 20-jarige man uit Ede krijgt 18 maanden gevangenisstraf waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Zijn straf is het laagst, omdat hij betrokken is geweest bij één aanslag. Aan het voorwaardelijke strafdeel zijn bijzondere voorwaarden verbonden, zoals een behandelverplichting.

Meer info: klik hier.

Zie ook:

Lees meer over:

Hedel
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Bommelerwaard.Net? Stuur even een berichtje.