dinsdag 28 november 2023

Alles over de Bommelerwaard

'Het is zonde van de omgeving.'

Tegenstanders windmolens Maasdriel geven nog niet op

6 februari 2021 (door BommelerwaardNet)

MAASDRIEL - De weerstand tegen plaatsing van windmolens en zonneparken groeit in Nederland. Aan dat tegengas werd voor Eenvandaag aandacht besteed. Ook in de Bommelerwaard is deze discussie actueel. Tom van Engelen (D66 Maasdriel) werd door de redactie van het actualiteitenprogramma gehoord oaer het burgerwindpark langs de A2. Ook tegenstanders kwamen aan het woord, zoals Ans Laheij van Windmolenvrij Hoenzadriel. Antwan van Doorn (raadslid CDA Maasdriel) en Ko Hooijmans (raadslid VVD Maasdriel) verschenen eveneens voor de camera. Het item was donderdag 4 februari op de landelijke televisie.

De gemeenteraad Van Maasdriel besloot eind november vorig jaar plaats te bieden aan drie molens aan de rand van Hoenzadriel, langs de A2. Dorpsbewoners zijn boos omdat ze van mening zijn dat er onvoldoende inspraak is geweest. "We zijn met de rug tegen de muur gezet, er is ons niks gevraagd, Het zit me hoog. We worden omringd door windmolens en ik ga zelf tegen twee windmolens aankijken", zegt Ans Laheij van Windmolenvrij Hoenzadriel tegen Eenvandaag. "Ook worden de huizen minder waard." Niet alleen binnen de gemeente Maasdriel, maar ook in omliggende gemeenten bestaan plannen voor windmolens.
Inwoners maken zich ook zorgen over het laagfrequente geluid wat molens veroorzaken. "Wat gaat dat doen met onze gezondheid", vraagt Laheij zich af. Via de Raad van State hopen de dorpsbewoners alsnog hun recht te behalen. Hooijmans vindt dat de plannen er door zijn gedrukt: ' Dit proces is van bovenaf opgelegd. Dat doet pijn.' Van Doorn: ' Het is niet correct, we hebben gewoon geen keus gehad.'

Toekomst
Tom van Engelen (D66 Maasdriel) kijkt heel anders tegen de materie aan. Hij noemde het besluit tijdens de raadsvergadering in november zelfs 'historisch'. Hij is sterk van mening dat er nu gehandeld moet worden. "Je gaat ze zien, het zijn geen mooie dingen, maar het is een noodzakelijk kwaad op dit moment. Niets doen is geen optie meer. Mijn kinderen leven langer in de toekomst dan wij." D66 Massdriel slaagde erin om als oppositiepartij de handen binnen de raad op elkaar te krijgen. Enkel VVD en CDA stemden tegen. Over de groeiende weerstand zegt hij: 'Mensen reageren rijkelijk laat, ze hebben niet opgelet wat er in hun achtertuin gebeurt.'

Geld in de pot
D66 Maasdriel wist SSM, een coalitiepartij, te overtuigen mee te gaan in de plannen. Hierdoor ontstond een meerderheid. Dat lukte onder meer omdat er geld uit het windmolenproject terugvloeit naar de inwoners. Burgerwindspark A2 Lage Rooijen stort 30.000 euro in een pot wat wordt besteed aan een speeltuin en de aanleg van een klompenpad. Van Engelen bij Eenvandaag: "Het project heeft ook andere gemeenten geïnspireerd. Elk windpark in Nederland zou een burgerwindpark moeten zijn. Voor en door inwoners. Dat is eerlijk."

Voor midden dit jaar moeten alle gemeenten in Nederland een besluit hebben genomen over de locaties van windmolen- en zonneparken.

(*) Item op Eenvandaag op 14:25 min.

Zie ook:

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Bommelerwaard.Net? Stuur even een berichtje.