dinsdag 23 april 2024

Alles over de Bommelerwaard

‘Er was geen redden meer aan.’

Stokoude bomen Stadspark krijgen tweede leven

13 oktober 2021 (door BommelerwaardNet)

ZALTBOMMEL - Een hoogbejaarde beuk, bij de muziektent, en een eik aan de Zandstraat verdwenen de afgelopen weken uit het park. De bomen waren op sterven na dood en een gevaar voor bezoekers van de stadswallen. 

De beuk hoorde vermoedelijk bij het plan dat François de Virieu in de negentiende eeuw bedacht om de oude Zaltbommelse bolwerken om te vormen tot een stadspark in dienst van de burgerij. 'Maar er was geen redden meer aan', vertelt Gerrit den Besten van de gemeente Zaltbommel. Hij schakelde een gespecialiseerd bedrijf in om de beuk op een veilige manier te kappen. 

Tweede leven
Maar het leven van de beuk en een aantal andere stokoude bomen uit het park eindigt niet met het kappen. De stammen krijgen een tweede leven in de vorm van planken die weer dienst gaan doen bij de bouw van de zogenoemde torentuinschuur. Dat is een nieuwe voorziening bij de Torentuin waar zowel onderhoudsmedewerkers van de gemeente als betrokkenen bij de Torentuin gebruik van kunnen maken. Een min of meer luxe ‘schuur’ met een verblijf-, opberg-, en mogelijk zelfs beperkte voorlichtingsfunctie over het stadspark en de wallen. Aldus de Nieuwsbrief over de Stadwallen.

Landschapspark
Stadsarchitect François de Virieu veranderde de vestingwerken van Zaltbommel vanaf 1834 tot een groen landschapspark. De komende jaren restaureert de gemeente Zaltbommel de stadswallen. Die krijgen weer de aanblik zoals De Virieu het ontwierp en uitvoerde

Foto Stadswallen Zaltbommel.

Zie ook:

Lees meer over:

Zaltbommel
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Bommelerwaard.Net? Stuur even een berichtje.