woensdag 24 april 2024

Alles over de Bommelerwaard

Gerrit Verkuil bij dé plek waar hij ooggetuige was...

Stadswallen Zaltbommel: Hoge Singelbolwerk, een begraafplaats

10 november 2020 (door BommelerwaardNet)

ZALTBOMMEL - Bij de Bossche Poort, 100 meter het Hoge Singelbolwerk in, ligt de plek waar in april 1945 een tijdelijk graf was voor 71 Duitse militairen en één Canadees. Een plek achter bomen en wat heesters die er nu niet anders uitziet dan de rest van het park. De gemeente heeft over de gebeurtenissen uit de laatste dagen van de oorlog een podcast laten maken. Prominent Bommelerwaarder en journalist Gerrit Verkuil was destijds ooggetuige en vertelt in de podcast wat hij zag en meemaakte.

Het boeiende podcast-verhaal markeert 75 jaar vrijheid. Voor de gemeente Zaltbommel was het maken van deze podcast een niet-alledaagse bezigheid maar in de gegeven situatie wel een logische keuze. De viering van 75 jaar vrijheid viel – zoals zoveel activiteiten – in het water door de coronaperikelen. De gemeente Zaltbommel heeft gekeken of er met een bescheiden budget en met grote betrokkenheid van de makers een boeiend verhaal van een half uur te maken was. En dat is gelukt.

Chaotisch 
De macabere gebeurtenissen van destijds voltrokken zich voor de ogen van Gerrit Verkuil (90), journalist en kenner van de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. In de podcast vertelt Verkuil onder meer dat de plaatselijke visboer van de Duitsers opdracht kreeg om op zijn platte kar de stoffelijke resten bij Hedel op te halen. “Het is natuurlijk heel lang geleden. Details herinner ik me niet meer. Maar ik weet nog precies waar het was, bij de fontein 100 meter het park in. De sfeer van die dag valt heel lastig te omschrijven. De bevrijding hing al in de lucht en je had het idee dat de Duitsers wat in paniek waren. Het verliep allemaal wat chaotisch.”

Verhalenverteller Eric Borrias ging op bezoek bij Gerrit Verkuil. Uit het relaas van Gerrit Verkuil componeerde Borrias een meeslepend verhaal. Kunsthistoricus Roland Gieles levert tenslotte een belangrijke bijdrage aan de podcast door het verhaal in de historische context te plaatsen. De podcast duurt een half uur.

Link naar de podcast.

Foto Stadswallen Zaltbommel nieuwsbrief
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Bommelerwaard.Net? Stuur even een berichtje.