woensdag 15 juli 2020

Alles over De Bommelerwaard

'Mensen wonen vaak in grote groepen bij elkaar...'

SP Zaltbommel: zorg om uitbraak corona onder arbeidsmigranten

4 juni 2020 (door de redactie)

ZALTBOMMEL - Het Coronavirus raakt iedereen. Als het om de gezondheid gaat, maakt SP Zaltbommel zich grote zorgen over de risico’s op uitbraken van het virus onder arbeidsmigranten. Mensen die vaak in grote groepen dicht op elkaar werken, wonen en vervoerd worden. De partij stelde daarom een aantal aantal vragen aan het college.

Recente uitbraken van het coronavirus, onder meer in slachthuizen (bijvoorbeeld Vion), waar veel arbeidsmigranten actief zijn, laten zien dat die zorgen terecht zijn, stelt de SP. 'Verschillende onderzoeken naar de leef- en werkcondities van arbeidsmigranten ondersteunen dat beeld'. Het krantenbericht Grote controle in Zuilichem: uitzenders hebben vervoer arbeiders naar Dutch Berries niet op orde (Brabants Dagblad, 3 juni 2020) was voor de partij aanleiding daarom in de pen te klimmen. 

Procesverbaal
Volgens het krantenartikel was de Inspectie SZW nog niet in staat om te laten weten wat de resultaten zijn van de controle. De SP wil graag dat de gemeenteraad geinformeerd wordt zodra de informatie beschikbaar is. 
Volgens het artikel werden meerdere processenverbaal uitgedeeld door BOA’s van de gemeente Zaltbommel aan uitzendbedrijven die arbeidsmigranten niet juist hebben vervoerd. De partij wil graag weten hoeveel uitzendbedrijven beboet zijn en hoeveel arbeidsmigranten onjuist vervoerd werden en of de ‘verschillende onderkomens’ allemaal in de Bommelerwaard staan.

Lauwe opmerking
Ondanks dat meerdere malen is aangedrongen door de gemeenteraad, meent de SP dat er nog te weinig gecontroleerd wordt op de leef- en werkomstandigheden van de arbeidsmigranten. 'De wat ‘lauwe’ opmerking van burgemeester Pieter van Maaren in het artikel is wat dat betreft veelzeggend', stelt de partij. 

Op 23 april stemde de gemeenteraad in met een speciale verruiming van het huisvestingbeleid voor arbeidsmigranten vanwege de coronacrisis. Wethouder Gijs van Leeuwen meldde recent dat er veel gebruik is gemaakt van de mogelijkheid arbeidsmigranten te huisvesten op het terrein van werkgevers waar zij op dat moment niet werkzaam zijn. 'Dit zou tot minder "verplaatsingen" van arbeidsmigranten leiden. Is dit beleid effectief volgens het college?'

SP Zaltbommel dringt aan op een snelle beantwoording van de gestelde vragen.


 

Foto archieffoto ter illustratie.
Deel dit bericht met je vrienden!