Tuesday 21 September 2021

Alles over de Bommelerwaard

Loevestein is trots op de internationale erkenning.

Slot Loevestein op Werelderfgoedlijst

26 juli 2021 (door BommelerwaardNet)

POEDEROIJEN - De Nieuwe Hollandse Waterlinie is 85 kilometer lang en omvat 45 forten, zes vestingen en twee kastelen. De Nieuwe Hollandse Waterlinie is het grootste rijksmonument van Nederland en staat sinds maandag (26-7) op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Het besluit vormt een uitbreiding van de Stelling van Amsterdam (Werelderfgoed sinds 1996)met de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Beide verdedigingslinies gaan nu verder als Werelderfgoed ‘Hollandse Waterlinies’.

Loevestein
Slot Loevestein maakt ook deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en kreeg met de inschrijving dus de status van Werelderfgoed. Evenals eerder bijvoorbeeld de Chinese Muur, het Groot Barrièrerif in Australië en de piramides in Egypte. Al met al een indrukwekkend en internationaal ‘gezelschap’, waar de gemeente Zaltbommel maar wat graag in verkeert.

Internationale erkenning
Kathleen Ferrier (voorzitter Nederlandse Unesco Commissie) vindt de inschrijving een prachtig voor Nederland. “Een geweldige prestatie van alle betrokkenen. We mogen trots zijn op deze internationale erkenning. Maar laten we nu niet vergeten, dat er met de erkenning ook een grote verantwoordelijkheid komt: er heel goed voor te zorgen. Door deze inschrijving heeft Nederland zich aan dat doel internationaal gecommitteerd.”

Boris van der Ham (voorzitter Stichting Werelderfgoed Nederland): “Deze uitbreiding maakt het verhaal van onze Waterlinies compleet: Een volledig doordacht verdedigingssysteem door het gebruik van water. Uniek in de hele wereld en daarom staat dit erfgoed terecht als één Werelderfgoed op de lijst.”

 

Foto Mediaplein Altena.Net
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Bommelerwaard.Net? Stuur even een verzoekje.