zaterdag 22 juni 2024

Alles over de Bommelerwaard

De bedrijfsbrandweer, Veilgheidsregio en inwoners oefenen samen een rampenscenario.

Oefening rampscenario resultaat vasthoudendheid politiek Zaltbommel

29 januari 2022 (door BommelerwaardNet)

ZALTBOMMEL - Meerdere malen werden er door SP Zaltbommel aan de bel getrokken over de veiligheidssituaties bij Sachem BV. Al dan niet samen met anderen (bijvoorbeeld D66, CDA, PvdA/Groenlinks en Groep Melse) volharrde Martijn Stoutjesdijk in het stellen van collegevragen over de gepasseerde veiligheidsincidenten. Ook op de lokale radio was de SP'er meerdere malen te gast in de uitzending van Oké Magazine en stelde hij de situatie aan de kaak. Het ging hem dan om 'het naadje van de kous' in zijn zoektocht naar 'transparantie en duidelijke antwoorden'. Immers, bij een ramp kan een gaswolk ontstaan die levensgevaarlijk is voor Zaltbommel. Inmiddels zit er serieus schot in de zaak.

De SP trok in dit dossier op met het platform Bezorgde Burgers Zaltbommel en Stichting Veiliger Zaltbommel. Partijen wilden weten of er rapportages beschikbaar waren van gesprekken met Sachem en de regionale en lokale overheden over de verschillende incidenten. Stoutjesdijk, opnieuw gesterkt door de oppostie diende er collegevragen over in. Bij nagenoeg alle vragen ging de vinger richting de provincie, die zou de antwoorden kennen, en afdoende reacties volgden er nauwelijks. Stoutjesdijk deed vervolgens een 'verzoek om inlichtingen'. De gestelde vragen en de antwoorden worden dan een agendapunt in een gemeenteraadsvergadering. In de eerstvolgende of de daarop volgende raadsvergadering volgt er dan een debat.

Oefening
Dat debat kwam er en de vasthoudendheid van de SP en de oppositie werd beloond. Burgemeester Van Maaren stelde de vragenstelllers in het gelijk: de beantwoording had beter gemoeten. Ook beloofde de eerste burger bij voorkomende incidenten bij Sachem te zullen controleren op een goede verslaglegging en dito terugkoppeling naar de raad. Maar er was meer.
Eveneens komt er een grote oefening met de bedrijfsbrandweer van Sachem BV, de Veiligheidsregio en de bewoners van De Waluwe. Een zaak waar de SP en oppositie al eerder om gevraagd hadden. Een beproefd rampenscenario wordt dan ook zeer wenselijk geacht. Zo kunnen betrokkenen waar mogelijk en nodig anticiperen op eventuele gevolgen en/of risico's bij een onverhoopte ramp.

De politiek onderstreepte de toezegging van de burgervader met de opmerking van de resultaten van de te organiseren oefening 'graag op de hoogte gehouden te worden.' 

Foto archief ter illustratie.

Zie ook:

Lees meer over:

Zaltbommel
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Bommelerwaard.Net? Stuur even een berichtje.