woensdag 24 april 2024

Alles over de Bommelerwaard

Rondtrekkende wolf doodt tientallen schapen in regio

17 mei 2020 (door BommelerwaardNet)

REGIO / AALST: Achterliggende weken werden in Aalst diverse schapen dood gevonden, in de Betuwe en in de buurt van Beesd en Geldermalsen. Ook in buurgemeente Altena werden diverse schapen doodgebeten. Het vermoeden bestaat dat dit door allemaal toedoen van een wolf is gebeurd. De politiek begint zich zorgen te maken.

DNA
Eind maart werden al dode schapen gevonden in een weiland in Culemborg. Uit DNA-onderzoek bleek inmiddels dat het daar echt om een wolf ging. Er werden toen zestien schapen gebeten. Vijf dieren waren meteen dood en elf raakten gewond. In Alem werd Op 17-4 één schaap het slachtoffer.

Heuden en Altena
Een wolf zou ook hebben toegeslagen in Wijk en Aalburg (Altena) en Hedikhuizen (Heusden). In de laatste plaats trof men een bloedbad aan, meer dan 25 schapen werden dood aangetroffen in een weide.

Maatregelen
De lokale politiek in Altena heeft bij monde van het CDA nu vragen gesteld aan het college. De partij vindt het mogelijke verblijf van een of meerdere wolven in de gemeente Altena zeer verontrustend.
CDA-raadslid Arie-Pieter Verdoorn stelt dat hobby- en beroepsboeren met schapen, veulens, geiten en andere kleinde dieren zich grote zorgen maken. De meeste dieren verblijven in deze oeridoe van het jaar buiten en zijn daarom een makkelijke prooi voor een rondtrekkende wolf .

Wolvenbeleid
Verdoorn en partijgenoot Rene Roovers stelden inmiddels  schriftelijke vragen aan de gemeente Altena over welke maatregelen lokaal genomen kunnen worden om dier en mens te beschermen.

CDA Altena is van mening dat de wolf een roofdier is en niet in Nederland thuishoort. De partij neemt contact op met Tweede Kamerlid en landbouwwoordvoerder Jaco Geurts van het landelijke CDA om het wolvenbeleid te herzien.

 

Foto archieffoto.
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Bommelerwaard.Net? Stuur even een berichtje.