zaterdag 20 april 2024

Alles over de Bommelerwaard

Het account van de burgemeester is gehackt ...

PvdA Zaltbommel maakt zich zorgen over digitale veiligheid

23 februari 2022 (door BommelerwaardNet)

ZALTBOMMEL - Vandaag de dag moeten mensen zich over (hun) digitale veiligheid zorgen maken, meent PvdA Zaltbommel die het college er vragen over stelde. Eens en temeer belangrijk daar ook het account van burgemeester Pieter van Maaren dinsdag (22-2) gehackt bleek. Raadsleden kregen een raar mailverzoek van de 'burgemeester'. Deze deed overigens aangifte van het incident.

Cybercriminaliteit is een serieus probleem, ook binnen Nederland dat een speical instantie heeft ter bestrijding: het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC). Men werkt samen met  politie, justitie, inlichtingsdiensten en bedrijven. Bij dreigingen of kwetsbaarheden, bijvoorbeeld bij virussen of aanvallen op websites, geeft het NCSC adviezen en oplossingen rond een geconstateerde kwetsbaarheid of dreiging in de computersystemen. Het NCSC adviseert ook 'het publiek' en organisaties hoe zij zich tegen digitale gevaren kunnen beschermen.

Schade
Gelet op de belangrijkheid van het onderwerp stelde PvdA Zaltbommel shet college een aantal vragen over 'de kwestie'. Zo wil men weten of het burgemeester en wethouders op de hoogte zijn dat de gemeenten Lochem en Hof van Twente zijn aangevallen door criminele hackers. Hierdoor lag de gemeentelijke dienstverlening dagen plat en ontstond er aanzienlijke financiële schade en mogelijke privacy kwesties vandien.
Dat zou in de gemeente Zaltbommel dus ook kunnen gebeuren.
PvdA Zaltbommel wil weten of wat het college heeft gedaan om 'een dergelijke digitale ramp te voorkomen'.

Lees meer over:

Zaltbommel
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Bommelerwaard.Net? Stuur even een berichtje.