dinsdag 16 april 2024

Alles over de Bommelerwaard

Het geluid veroorzaakt ondermeer hoofdpijn.

Politie krijgt klachten overlast door kattenverjagers

22 mei 2020 (door BommelerwaardNet)

MAASDRIEL - 'De politie krijgt regelmatig meldingen van geluidsoverlast van kattenverjagers'. Aldus een ingekomen stuk van Meldpunt Hoge Pieptonen dat binnenkwam bij de gemeenteraad van Maasdriel. Het geluid veroorzaakt oorsuizingen, hoofdpijn en oorpijnklachten.

De brief vervolgt dat er volgens specialisten vooral een gezondheidsrisico is voor de bezitters van apparaten. Meldpunt Hoge Pieptonen schrijft: "Ik kan me een patiënt herinneren die marterafweermiddel installeerde dat was ingesteld op 16 kilohertz. Hij draaide het apparaat volledig open en liep gehoorschade op. Om effectief te zijn tegen marters, kunnen de apparaten snel een volume van 100 decibel bereiken. Dit komt overeen met een jackhammer."

Geluidsoverlast door permanent geluid
Het volume van de (steenmarter)verjagers met hoge pieptonen neemt af met de afstand. De ongevallenverzekeraar SUVA constateerde in een eerder onderzoek dat het directe gevaar alleen bestond op een afstand van maximaal één meter. Meldpunt Hoge Pieptonen stelt verder: "Goed om te weten: degenen die de geluiden niet waarnemen, lopen geen risico. Iedereen die de tonen snel kan horen, voelt zich echter geïrriteerd, vooral wanneer het apparaat dag en nacht in werking is. In dit geval kun je het beste met je buurman praten. In extreme gevallen is een klacht over geluidsoverlast denkbaar. Dit kan echter duur zijn en de nabuurschapsrelatie schaden."

Mosquitosysteem is een andere benaming voor het apparaat met dezelfde werking.

De gemeenteraad van Maasdriel heeft het stuk voor kennisgeving aangenomen.

Lees meer over:

Maasdriel katten
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Bommelerwaard.Net? Stuur even een berichtje.