zaterdag 22 juni 2024

Alles over de Bommelerwaard

Mensen hebben daadwerkelijk hun code doorgegeven.

Politie waarschuwt opnieuw voor fraudeurs die actief zijn

1 juni 2024 (door BommelerwaardNet)

BOMMELERWAARD - Wie achterliggende dagen gebeld werd door 'de politie' met de vraag om de pinpas en de pincode af te geven, is gebeld door fraudeurs.

Maar ook: werd een code afgesproken die u moet opgegeven als de pinpas wordt opgehaald aan de deur? Of is er gevraagd om sieraden af te geven?' Als dat zo is, zijn dat zogenaamde ‘nepagenten’.

Oplichters
De afgelopen tijd kwamen er bij de politie meerdere meldingen binnen van babbeltrucs door nepagenten. Zij deden zich de afgelopen dagen op verschillende plaatsen telefonisch voor als politieagenten, maar in werkelijkheid hadden mensen te maken met oplichters. In enkele gevallen is het de daders ook gelukt om buit te maken. Aldus politie Bommelerwaard.

Tips
De politie waarschuwt niet alleen, maar geeft ook een aantal tips:
- "Laat een ‘bankmedewerker’, ‘agent’ of zogenaamde medewerker van een overheidsinstantie nooit uw geld overmaken naar een andere rekening. Doe dit ook niet zelf als de ‘medewerker’ dat aan u vraagt. Uw bank, de politie of een overheidsinstantie zal u namelijk nooit vragen om uw geld over te maken.

- Twijfelt u of u een oplichter aan de telefoon hebt? Ook bij lichte twijfel: verbreek de verbinding direct. Zoek zelf het juiste telefoonnummer van de bank, de politie of overheidsinstantie. Bel en vraag of het klopt wat u is verteld en wat u werd gevraagd te doen. U kunt ook altijd uw bankkantoor of het politiebureau bezoeken en uw ervaring delen.

- Deel nooit uw pin- en/of inlogcodes. Geef ook nooit uw bankpas af, ook niet wanneer deze doormidden is geknipt. De chip werkt dan nog waardoor oplichters geld kunnen pinnen. Geef ook nooit uw sieraden af.

- Politieagenten kunnen zich altijd legitimeren. Wanneer u de situatie niet vertrouwd sluit u de deur en belt u de politie."

Melden
Wie iemand aan de lijn krijgt of aan de deur met zo’n verzoek, moet direct ophangen of snel de deur dichtdoen en de politie bellen via 112. 'Bent u onlangs slachtoffer geworden van deze babbeltruc? Dan kunt u ook contact met de politie opnemen via 0900 8844.

Foto ter illustratie.

Lees meer over:

Bommelerwaard
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Bommelerwaard.Net? Stuur even een berichtje.