zaterdag 19 juni 2021

Alles over de Bommelerwaard

Pilot tegen parkeeroverlast op De Wildeman
'Parkeerverbod mogelijk niet genoeg bekend bij de veelal buitenlandse chauffeurs.'

Pilot tegen parkeeroverlast op De Wildeman

5 mei 2021 (door BommelerwaardNet)

ZALTBOMMEL - Door het parkeren van vrachtwagens en daarbij behorende vervuiling op bedrijventerreinen in Zaltbommel wordt overlast ervaren. VVD Zaltbommel stelde daar eerder al vragen over. Om op korte termijn tot een eerste oplossing te komen, start de gemeente een pilot op De Wildeman. Op de PDV-strook tussen de van Heemstrawegoost en Doornepol komen ongeveer 10 parkeerplaatsen (in halfverharding) en sanitair. Dat moet de acute problemen en overlast door illegaal parkeren en vervuiling in openbare ruimte en de bermen oplossen.

Het parkeerterrein is in ongeveer 6 maanden gereed. De exacte plannen worden samen met Parkmanagement De Wildeman uitgewerkt. De investering bedraagt 360.000 euro voor het afboeken van de grondkosten gedurende de loop van de pilot en 80.000 voor de aanlegkosten en exploitatie voor de periode van 1 jaar. De tijdelijke oplossing omvat twee parkeerstroken aan beide zijden van een rijbaan.

De gemeente monitort de werking van deze pilot gedurende 1 jaar. Na dat jaar wordt er geevalueerd.

Handhaving
De VVD stelde ook vragen over handhaving. De gemeente reageert: 'Er is afgelopen jaren handhavend opgetreden door de boa’s en politie en dat wordt ook nog steeds gedaan.' Toch is er een juitdaging. Bijvoorbeeld, het parkeerverbod geldt van 18.00 uur tot 08.00 uur en handhaving zou met name moeten plaatsvinden op tijden waarop boa’s, in de winterperiode, geen diensten draaien.

De gemeente vervolgt: 'Tijdens de huidige avonddiensten is er vooral aandacht voor handhaving van de Coronamaatregelen. De politie is in principe beter in staat om direct in te spelen op meldingen. Tegelijkertijd kan er niet altijd prioriteit worden gegeven aan een dergelijke overlastmelding.'

Borden
Bij de rotonde Wildemanweg-Van Heemstraweg-oost en bij de meeste gebruikte toegangsweg vanaf de A2 zijn door Parkmanagement De Wildeman grote witte borden geplaatst met het officiële logo ‘parkeren grote voertuigen’. Dit is een duidelijk pictogram wat voor alle chauffeurs duidelijk zou moeten zijn. Op korte termijn wordt, in aanvulling op deze borden, een groot digitaal tekstbord geplaatst waarop in verschillende talen wordt uitgelegd dat het niet is toegestaan ter plaatse te parkeren.

De gemeente gaat ervan uit dat dit informatiebord bijdraagt aan vermindering van de overlast. 'Het parkeerverbod is op dit moment mogelijk niet genoeg bekend bij de veelal buitenlandse chauffeurs.' Indien er geen veermindering van klachten optreedt, zal de gemeente onderzoeken of extra toezicht en handhaving 'noodzakelijk, gewenst en financieel haalbaar' is. 'Wanneer overtreding van het parkeerverbod wordt geconstateerd, wordt de chauffeur de kans gegeven te vertrekken. Gebeurt dit niet, wordt er handhavend opgetreden.'

Foto archief ter illustratie.

Zie ook:

Lees meer over:

overlast parkeren
Deel dit bericht met je vrienden!