vrijdag 19 april 2024

Alles over de Bommelerwaard

Onthulling kunstwerk ‘Hugoos Kist’ 

8 februari 2022 (door BommelerwaardNet)

ZALTBOMMEL - Vrijdag (4-2) vond de onthulling plaats van het kunstwerk ‘Hugoos Kist’, gemaakt door kunstenaar Rob Heijman. Hij onthulde het werk samen met wethouder Willem Posthouwer en enkele genodigden. Met deze activiteit is de bijdrage van de gemeente Zaltbommel als partner van het Hugo de Groot-jaar afgesloten.

Wethouder Willem Posthouwer: “Dit werk brengt je al wandelend of fietsend in contact met het denken en doen van mensen van vroeger en nu. Dat inspireert om met het gedachtegoed van Hugo de Groot verder op pad te gaan.”

Onthulling kunstwerk
De afgelopen maanden werkte Heijman hard gewerkt om dit kunstwerk te realiseren. Zijn werk kwam tot stand naar aanleiding van het project ‘Kunst in de Gemeente - Zaltbommel’. Voor deze kunstverkiezing, een initiatief van Stichting Kunstweek, werden kunstenaars uit de Bommelerwaard uitgenodigd een kunstwerk of voorwerp in te dienen dat in het teken stond van Hugo de Groot. Verzoek daarbij was een link te leggen met zijn gedachtegoed en zijn veelbewogen leven.

Hugo’s Podkist
Het kunstwerk staat in de openbare ruimte en is voor iedereen te bezoeken. Om het gedachtegoed van Hugo de Groot in deze tijd te delen, wordt aanvullend op het kunstwerk de podcast ‘Hugo’s Podkist’ gemaakt. Bezoekers worden door het kunstwerk en de zogeheten Podkist aan het denken gezet. De podcast is te beluisteren via de QR-code op de sokkel van het kunstwerk of en is via de website https://www.hugooskist.nl/

Afsluiting
Het afgelopen jaar stond in het teken van ‘Hugo de Groot’. Op 22 maart 2021 was het precies 400 jaar geleden dat Hugo de Groot via een boekenkist ontsnapte aan zijn levenslange gevangenisstraf in Slot Loevestein in Poederoijen. Naast dit spectaculaire verhaal van zijn ontspanning, laat de Groot (1585 – 1645) als een van Nederlands bekendste geleerden nog veel meer na. Zijn gedachtegoed over vrede, vrijheid en recht was in het verleden van groot belang en vandaag de dag nog steeds relevant.

Lees meer over:

Zaltbommel
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Bommelerwaard.Net? Stuur even een berichtje.