donderdag 28 maart 2024

Alles over de Bommelerwaard

Officier van Justitie: ‘Er is sprake van maffiapraktijken.’

OM eist 9 jaar gevangenis voor veroorzaken explosies bij woningen in Kerkdriel en Hedel

15 februari 2022 (door BommelerwaardNet)

HEDEL/KERKDRIEL: Een gevangenisstraf van negen jaar werd geeist voor een 21-jarige man uit Hilversum, die in november 2020 betrokken was bij het gooien van brandbommen naar woningen in Kerkdriel en Hedel en bij plannen voor een soortgelijke aanslag op een woning in Hilversum. De man stond dinsdag (15-2) terecht in een reeks van strafzaken die voortvloeien uit de afpersing van een fruitbedrijf in Hedel.

Dit bedrijf wordt sinds de vondst van een partij cocaïne in mei 2019 afgeperst. In deze afpersingszaak is gedreigd met onder andere liquidatie van werknemers en geweld tegen familieleden van de directie. Het OM verdenkt een 37-jarige man uit Naarden ervan dat hij diverse mannen heeft aangezet tot het veroorzaken van explosies bij woningen van (ex-) medewerkers van het fruitbedrijf.

Zwaar vuurwerk
Op 23 november 2020 werd midden in de nacht een steen met hieraan zwaar vuurwerk tegen een ruit van een woning in Kerkdriel gegooid. Achter dit raam lagen de bewoners te slapen. De 21-jarige man is bij dit incident de chauffeur geweest, een 20-jarige medeverdachte uit Barneveld zou de lont hebben aangestoken, waarna het projectiel door een destijds 17-jarige uit Hilversum naar de woning werd gegooid. Het projectiel bleef steken in de ruit van de woning, waardoor er wel veel schade werd aangericht, maar de bewoners fysiek ongedeerd bleven.

De 20-jarige verdachte hoorde een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van drie jaar tegen zich eisen. Hij stond alleen terecht voor het incident in Kerkdriel.

Mortierbom
De 21-jarige zou, samen met de destijds 17-jarige, ook betrokken zijn bij een ernstig incident op 25 november 2020, waarbij een steen met een aangestoken mortierbom door de ruiten werd gegooid van een woonboerderij in Hedel. De bewoners, twee broers, konden hun leven op het nippertje redden door uit de brandende woning te springen, maar liepen zwaar letsel op. Hun woning brandde tot de grond toe af.

Ook zou de 21-jarige verdachte, opnieuw met de destijds 17-jarige, voorbereidingen hebben gepleegd voor een aanslag met mortierbommen op een woning in Hilversum van een familielid van de directie van het fruitbedrijf. Deze aanslag zou in december 2020 moeten plaatsvinden, maar voor die tijd werden de verdachten aangehouden. Uit onderzoek is gebleken dat de destijds 17-jarige mortierbommen in zijn bezit had, die in Hilversum gebruikt moesten worden. Hij hoorde, ondanks dat hij destijds minderjarig was, een straf volgens volwassenstrafrecht tegen zich eisen: vier jaar gevangenisstraf, waarvan 1 jaar voorwaardelijk.

Levensgevaar
Bij de aanslagen in Kerkdriel en Hedel was levensgevaar voor de bewoners te duchten, aldus de officier van justitie. Gelet op de zorgvuldig geplande voorbereidingen en het feit dat de verdachten betaald zouden worden voor het uitvoeren van de aanslagen, vindt het OM dat er sprake is van poging moord. Daarbij is sprake van nauwe en bewuste samenwerking en dus van medeplegen. Voor de strafmaat maakt het dan niet uit wie welke rol heeft gehad.

Impact
De officier van justitie ging tijdens de zitting in op de enorme impact van de aanslagen, met name van de brand in de woonboerderij. ‘’Midden in de nacht veranderde het leven van de twee broers in een hel. Ze leven nog, maar liepen veel letsel op en zijn verder alles kwijtgeraakt: hun huis, hun onderneming, alles wat ze bezaten. Ook de familie in Kerkdriel leeft sinds de aanslag in angst. En dat allemaal als gevolg van een terreurcampagne die zijn weerga niet kent in Nederland. Honderden onschuldige gezinnen leven al jaren in angst en vrees, in hun eigen woning.’’

Maffia
Ondanks meerdere aanhoudingen eind 2020 en begin 2021, kregen de incidenten in het voorjaar van 2021 een vervolg: ‘’Hiermee vertoont de zaak maffia-achtige kenmerken, waarbij de daders er blijk van geven lak te hebben aan onze rechtsstaat en aan het welzijn van al die onschuldige slachtoffers’’, aldus de officier van justitie. Met de strafeisen wil deze een duidelijk signaal afgeven richting samenleving en richting jongeren.

Foto archief ter illustratie.

Zie ook:

Lees meer over:

Kerkdriel Hedel
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Bommelerwaard.Net? Stuur even een berichtje.