zaterdag 28 mei 2022

Alles over de Bommelerwaard

Nostalgie en herinnering stonden centraal

Nostalgische beelden Zaltbommel in ‘Een Oogje op Gelderland’ 

11 januari 2022 (door BommelerwaardNet)

ZALTBOMMEL - De allereerste aflevering van het programma ‘Een Oogje op Gelderland’ maandagavond (10-1) stond volledig in het teken van Zaltbommel. Op marktpleinen, in straten of bij bijzondere panden werden de historische filmbeelden van soms wel 80 tot 100 jaar oud afgespeeld op een groot scherm achter op de beeldschermbus.

In deze eerste aflevering van het programma 'Een Oogje op Gelderland' stopte de bus op de Markt en op de Waalkade in Zaltbommel. Er werden onder meer fragmenten vertoond uit de film ‘Zaltbommel’, gemaakt door filmmaker Willy Mullens in 1919. Ook kwam het 1100-jarig jubileum van Zaltbommel in 1950 voorbij. Voorbijgangers die bleven kijken, deelden hun gedachten over vroeger met de cameraploeg.

Historische beelden
Speciale aandacht was er voor een slijterij naast de Waterpoort die op de oude beelden staat. Marga Merks-van Boort vertelde hoe haar overgrootmoeder daar begin vorige eeuw een slijterij startte, inmiddels behoort zij tot de vierde generatie in het bedrijf.

Toelichting
Bijzonder zijn ook luchtopnamen van de KLM van overstromingen in de Bommelerwaard in 1926. Roland Gieles (conservator Museum Stadskasteel) gaf een historische toelichting op verschillende onderwerpen. 'In welke mate is het stads- of dorpsbeeld veranderd? Hoe gaan wij nu om met onze omgeving, met historische gebouwen?'

Foto Bommelerwaard.Net.

Lees meer over:

Zaltbommel
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Bommelerwaard.Net? Stuur even een verzoekje.