vrijdag 29 maart 2024

Alles over de Bommelerwaard

De werkgroep overhandigt het eerste boekje.

Nieuwe gootspokenboekje Zaltbommel is klaar

6 september 2021 (door BommelerwaardNet)

ZALTBOMMEL - Een werkgroep van Tourist Info Bommelerwaard overhandigde zaterdag (4-9) een herziene versie van het gootspokenboekje aan Joris Baudoin. In het boekje zijn de nieuwste gootspoken opgenomen, de routebeschrijving is aangepast en de foto’s zijn beter. Kunstenaar Baudoin is gespecialiseerd in het maken van beelden van beton.

Eén van de bezienswaardigheden van Zaltbommel zijn de gootspoken. De wandeling voert langs de vele gootspoken die de binnenstad rijk is. Door het bekijken van de gootspoken leren wandelaars ook de panden, de bewoners ervan en een stukje historie van Zaltbommel beter kennen.

Gootspoken
Gootspoken zijn unieke en persoonlijke beeldjes van terrazzobeton, die zich aan of op huizen bevinden, veelal in de dakgoot. Ze worden in opdracht gemaakt en vertellen iets over de bewoners van het pand of over de historie ervan. Meestal stelt zo’n beeldje een dier voor, maar het kan ook gewoon een fantasiefiguurtje zijn, een mythologisch wezentje, een sterrenbeeld of iets dat het ambacht of beroep van de bewoner laat zien. De beeldjes worden altijd in nauw overleg met de opdrachtgevers ontworpen. 

Eerste exemplaar
Joris Baudoin mocht de nieuwe uitgave van het gootspokenboekje in ontvangst nemen. Hij is één van de kunstenaars die onlosmakelijk verbonden is met Zaltbommel. Baudoin is gespecialiseerd in het maken van beelden van beton. Baudoin kreeg daarom de bijnaam ‘Joris Beton’. Al decennia lang maakt hij in opdracht kleine betonnen beeldjes.

Verkoop
Het boekje is voor 3 euro te koop bij Tourist Info Bommelerwaard, Markt 10, Zalbommel

Foto gemeente Zaltbommel.

Lees meer over:

Zaltbommel Gootspoken
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Bommelerwaard.Net? Stuur even een berichtje.