donderdag 18 april 2024

Alles over de Bommelerwaard

Ook worden cultuurhistorische onderdelen geinventariseerd en in kaart gebracht.

Nieuw Kwaliteitsteam bewaakt en beoordeelt bouw Buitenstad

9 februari 2022 (door BommelerwaardNet)

ZALTBOMMEL - De voorbereidingen rond het project 'Buitenstad' gaan gestaag door. Na de vaststelling van het bestemmingsplan "Buitenstad" (december 2021) wordt nu een kwaliteitsteam geformeerd, het zogenaamde “Q-team Buitenstad". Deze gaat de kwaliteit van de stedenbouwkundige en landschappelijke ontwikkelingen in de Buitenstad bevorderen, bewaken, beoordelen en toetsen. Het gaat daarbij om de door architecten gemaakte ontwerpen van de gebouwen en de openbare ruimte ter plaatse. Het Q-team beoordeelt de plannen van de ontwikkelaar en adviseert het college van Zaltbommel.

Om de continuïteit te bewaken nemen een vertegenwoordiger van wUrck, de opsteller van het stedenbouwkundig plan, en een vertegenwoordiger van het Gelders Genootschap in het Q-team zitting. Verder wordt het team aangevuld met diverse deskundigen en specialisten op het gebied van stedenbouw, architectuur, landschap, natuur en milieu of cultuurhistorie.

Dit alles op basis van het vastgestelde Stedenbouwkundig- en Beeldkwaliteitsplan en het Bestemmingsplan Buitenstad. Het bewaken van de kwaliteit van de inrichting van de openbare ruimte in de Buitenstad valt eveneens onder de taak van het Q-team.

Erfgoed
Maar er is meer voortgang. Ook worden inmiddels de op de lokatie Buitenstad aanwezige cultuurhistorische onderdelen geinventariseerd en in kaart gebracht.

Het gaat hier om onderzoek naar het mogelijke behoud van gebouwen alswel om onderdelen van gebouwen en objecten die vervolgens de status van gemeentelijke monument krijgen. Het onderzoek richt zich met name op de grote hal, de voormalige kraanbaan, het kantoorgebouw en mogelijk de nog onder het maaiveld aanwezige scheepshelling.

Mogelijk aanwezige waardevolle erfgoedelementen van de oude scheepswerf worden gedetailleerd benoemd en beschreven, zodat deze zoveel als mogelijk kunnen worden hergebruikt bij de realisatie van de Buitenstad. Een gerenommeerd bureau op het gebied van erfgoed (BBA) is belast met dit onderzoek.

Foto Buitenstad Zaltbommel.

Zie ook:

Lees meer over:

Zaltbommel
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Bommelerwaard.Net? Stuur even een berichtje.