vrijdag 29 maart 2024

Alles over de Bommelerwaard

Negen inwoners verrast met een koninklijk lintje

26 april 2022 (door BommelerwaardNet)

ZALTBOMMEL - Dinsdag (26-4) was er - ook in Zaltbommel - weer de traditionele lintjesregen. Burgemeester Pieter van Maaren reikte in het stadhuis op de Markt aan negen inwoners van de gemeente Zaltbommel een Koninklijke Onderscheiding uit. De burgemeester reikte deze uit aan inwoners met bijzondere verdiensten aan de maatschappij. Dit zijn bijvoorbeeld mensen die zich hebben ingezet voor het verenigingsleven of vrijwilligerswerk. Dinsdagmiddag vond de traditionele Oranjereceptie plaats.

Oranjereceptie
De Oranjereceptie was dit jaar in de Sint-Maartenskerk in Zaltbommel. Hierbij zijn alle gedecoreerden en ereburgers uitgenodigd. Burgemeester Van Maaren stelt hier alle nieuw gedecoreerden voor en brengt een toost uit op het Koningshuis.

Decorandi
Acht inwoners ontvingen het lintje (Lid in de Orde van Oranje Nassau) op het stadhuis, eentje (Ridder in de Orde van Oranje Nassau) ontving deze in zijn winkel; Hoevens Schoenenspeciaalzaak (naast het stadshuis).

Cornelis van Bruchem uit Bruchem
Van Bruchem ontvangt een Koninklijke Onderscheiding Lid in de Orde van Oranje Nassau. Van Bruchem was van 1978 tot 1990 en van 1992 tot 2004 diaken van de Hervormde Gemeente Bruchem. Daarnaast was hij van 1996 tot 2019 lid van het bestuur en later voorzitter van het zorgcentrum ’t Slot. Tevens was decorandus van 2008 tot 2020 penningmeester in het college van Kerkrentmeesters. Vanaf 2022 is hij opnieuw lid van het college van Kerkrentmeesters. Van Bruchem is sinds 2002 voorzitter van de Christelijke Bibliotheek in Bruchem.

Verder is Van Bruchem lid geweest van de Eerste Kamer namens de RPF (later ChristenUnie) en was hij in 1999 een korte periode wethouder in de gemeente Zaltbommel. Daarnaast is hij nog columnist geweest bij het Reformatorisch Dagblad en tot voor kort bij het Agrarisch Dagblad.

Suzanne Duijzer-Kant uit Brakel
Duijzer-Kant is sinds 1977 een zeer actief vrijwilliger bij de EHBO en het Rode Kruis. Decoranda zit in het bestuur, helpt bij evenementen, zorgt dat de financiën op orde zijn, zorgt voor de oefenavonden, opvang en begeleiding, assisteert bij wedstrijden en oefenavonden. Decoranda was ook vele jaren vrijwilliger bij de SIGMA-teams. Decoranda heeft ook voor Koninklijk Nederlands Geleidehonden Fonds gedurende een jaar een pup opgevoed en was mantelzorger voor haar schoonmoeder.

Bea Flierman uit Zaltbommel
Flierman is een maatschappelijk betrokken inwoonster. Zij zet zich sinds 1992 vrijwillig vele uren in voor de Protestantse Kerk Nederland Tweestromengemeente Rossum, Heerewaarden en Hurwenen. Zij zorgt er voor dat iedereen de kerkdienst kan bijwonen of digitaal kan volgen, woont vergaderingen van de kerkenraad, het ouderlingenoverleg, moderamen bij. Daarnaast gaat ze wekelijks op bezoek bij ouderen die daar behoefte aan hebben. Ook doet ze vanuit de kerk vrijwilligerswerk bij De vaste Burcht in Rossum. Ze drinkt koffie met de bewoners, maakt een praatje en biedt een luisterend oor. De echtgenoot van Flierman, Hans Golverdingen kreeg deze ochtend ook een Koninklijke Onderscheiding.

Jacob Gijben uit Nieuwaal
Gijben is al sinds 1993 lid van de EHBO-vereniging in Gameren en is sinds 1997 LOTUS. Decorandus is bij alle activiteiten van de EHBO een zeer actief vrijwilliger en regelmatig LOTUS bij diverse trainingen bij brandweer, scholen, EHBO. Daarnaast heeft decorandus 30 jaar lang oud papier opgehaald, opbrengst was voor de vereniging . Sinds 2005 is decorandus verkeersregelaar bij diverse evenementen. Tevens is decorandus actief (geweest) bij diverse eenmalige evenementen zoals Villa Pardoes, samenloop voor hoop Hedel en diverse sportdagen. Decorandus was vanuit het dorpsplatform Nieuwaal vrijwilliger van het jaar 2021.

Hans Golverdingen uit Zaltbommel
Golverdingen is een maatschappelijk betrokken man. Hij is vrijwilliger sinds 2010 bij Prezzent en sinds 2015 bij ’s Heeren Loo; instellingen voor mensen met een beperking. Hij doet  daar klusjes , onderneemt activiteiten met bewoners en helpt met het vervoer. Daarnaast is decorandus sinds de oprichting in 1997 vrijwilliger bij Stichting Wielersupport Zaltbommelse Renners. Hij is daarbij verkeersregelaar en de man als het gaat om opbouw en materiaal.

Kees van Heijkop uit Nederhemert
Van Heijkop is al ruim 30 jaar een zeer actief vrijwilliger voor Dorcas. Dorcas is een  internationale, christelijke organisatie voor ontwikkelingssamenwerking in Afrika en Oost-Europa. Decorandus was jarenlang vrijwillig chauffeur voor hulptransporten naar Oost-Europa en heeft ook afgelopen jaar nog een hulptransport gereden. Daarnaast organiseert hij voedselacties voor Dorcas en verzorgde de distributie van actiematerialen. Ook had de heer Van Heijkop bijna 30 jaar een Dorcas kledingdepot aan huis. Daarnaast was decorandus 12 jaar diaken voor de hervormde gemeente Kerkwijk, Delwijnen-Nederhemert, is vrijwilliger voor de rommelmarkt, helpt bij de maandelijkse contactmiddagen voor ouderen en is vrijwilliger voor de christelijke noodhulp ZOA huis aan huis collecte.

Koos Maissan uit Zaltbommel
Maissan is een maatschappelijk betrokken inwoner van Zaltbommel. Hij zet zich in voor jong en oud. Dat uit zich in het voorzitterschap van de gymvereniging 50+ (sinds 2015). Decorandus heeft, naast het voorzitterschap, de contacten met de gemeente en steekt zieken een hart onder de riem. Tevens is decorandus sinds 1992 bestuurslid en voorzitter van de Stichting Beheer Vermogen Voormalige Weeshuizen Zaltbommel. Hij zorgt ervoor dat financiële bijdragen niet aan de strijkstok blijven hangen en zet zich in voor verhuur van het pand en verpachting van de percelen. Daarnaast is decorandus 42 jaar (tot 2019) vrijwilliger geweest voor de Protestantse Gemeente Zaltbommel (voorheen Hervormde gemeente). Hij was o.a. ledenadministrateur.

Peter Vonk uit Zaltbommel - Ridder in de Orde van Oranje Nassau

Vonk is een begrip in de landelijke pasvormen schoenenbranche. Sinds 1997 zet decorandus zich via INretail en Gezond lopen in om deze branche landelijk te verbeteren, te promoten, te laten samen werken en door opleidingen te stimuleren. Decorandus is de kartrekker voor onderwijs en opleiding in deze branche. Door zijn inzet zijn er landelijk cursussen en opleidingen in basistraining schoenen, schoenadviseur, gezond lopen adviseur en gezond lopen specialist. Decorandus geeft zelf ook les. Tevens was decorandus van 2010 t/m 2018 medeoprichter en uitvoerder van het schoenenplein op de 50plusBeurs in Utrecht. Dit plein bracht fabrikanten en winkeliers samen om de consumenten te voorzien van informatie over passende schoenen.

Plaatselijk was decorandus 20 jaar actief als bestuurslid voor de plaatselijke ondernemersvereniging. Daarnaast was decorandus sinds 1998 actief betrokken bij de plaatselijke scouting en was van 2012 tot 2021 voorzitter. Hij had een duidelijke toekomstvisie voor de scouting, de losse 'eilanden' samenvoegen het realiseren van een goede locatie/clubhuis.

Geert Vos uit Zaltbommel
Vos is een begrip in de gemeente als het gaat om wielrennen. De Stichting Wielersupport Zaltbommelse Renners heeft sinds de oprichting in 1977 vele wedstrijden georganiseerd, met als hoogtepunt achtmaal de Nederlandse Kampioenschappen Tijdrijden. Sinds de oprichting zit decorandus in het bestuur als bestuurslid, penningmeester, secretaris, organisator en controller. Voortvloeiend uit deze stichting is in 1991 de groep verkeersregelaars opgestart. Decorandus is penningmeester en secretaris, verzorgt de administratie voor de opleiding e-learning verkeersregelaars en is ook verkeersregelaar.

Foto archief ter illustratie.

Lees meer over:

Zaltbommel
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Bommelerwaard.Net? Stuur even een berichtje.