zaterdag 20 april 2024

Alles over de Bommelerwaard

Stemmen op de Boom van het Jaar. In Nederhemert-Zuid.

Nederhemert-Zuid heeft een koninklijke boom

24 september 2021 (door BommelerwaardNet)

NEDERHEMERT - SBNL Natuurfonds nam in 2018 het initiatief om de verhalen achter Nederlandse bomen bekendheid te geven.
Verhalen om gedeeld en steeds weer opnieuw verteld te worden. Door de plek waar ze staan, zijn bomen stille getuigen van menselijke emoties en verhalen ‘groot en klein.’ Zo staat er in Nederhemert-Zuid een koninklijke boom. Met een verhaal. En kandidaat voor de Boom van het  Jaar.

In 1816 reisde Carel Anne Daniël van Nagell, eigenaar van kasteel Nederhemert, met Koning Willem II naar Rusland om diens bruid Anna Paulowna op te halen. Van Nagell bracht uit Rusland zaadjes mee van sequoiabomen. Naast het kasteel staat nog steeds een monumentaal exemplaar. In 1945 schoten geallieerden het kasteel in brand. De boom verloor aan één kant zijn takken door de intense vuurzee. Inmiddels is het kasteel gerestaureerd.

Emotionele waarde
De Boom van het Jaar verkiezing draait om markante bomen met een bijzonder verhaal. Het kan gaan om een historisch verhaal of om een boom met een bijzondere maatschappelijke waarde voor een dorp of stad. De boom die een natuurramp overleefde. Of die op het schoolplein generaties scholieren aan zich voorbij zag trekken. De boom waaronder al sinds mensenheugenis altijd het dorpsfeest plaatsvindt. Bomen vertolken een emotionele waarde, zij vertellen ons verhalen die het waard zijn gedeeld en herinnerd te worden.

Winnaar
In de periode van 30-08 tot 18 oktober 12.00 uur kan iedereen stemmen op zijn/haar favoriete boom. 20 oktober wordt de winnaar bekend gemaakt. De boom met de meeste stemmen wordt uitgeroepen tot De Boom van het Jaar 2021. Deze winnaar wordt in het najaar feestelijk gehuldigd en is tevens de Nederlandse inzending voor de European Tree of the Year 2022.

 

 

Foto - archief ter illustratie.

Lees meer over:

Nederhemert
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Bommelerwaard.Net? Stuur even een berichtje.