woensdag 24 april 2024

Alles over de Bommelerwaard

Een boomveiligheidscontrole is noodzakelijk eens per 4 jaar.

Gemeente controleert monumentale en waardevolle bomen

17 februari 2022 (door BommelerwaardNet)

ZALTBOMMEL - Binnen de gemeente Zaltbommel staat een groot aantal monumentale en waardevolle bomen. Dit is zowel gemeentelijk als particulier bezit. Alle bomen zijn gecontroleerd waardoor de bomenlijst weer up to date is.

De gemeente heeft de monumentale en waardevolle bomen in oktober 2021 deskundig laten bekijken en laten beoordelen. Hieruit blijkt dat gemeente Zaltbommel 678 monumentale bomen heeft, waarvan 171 particulier. Dat wil zeggen dat deze bomen op de grond van een inwoner van de gemeente staan. De gemeentelijke bomen gaan mee in het reguliere snoeiwerk, de particuliere bomen worden eenmalig meegenomen in het onderhoud.

Controle en onderhoud
De gemeente Zaltbommel is verplicht iedere drie jaar een boomveiligheidscontrole uit te voeren bij de bomen op gemeentegrond. Voor particuliere bomen zijn de eigenaren in principe zelf verantwoordelijk. Toch wil de gemeente de boomeigenaar tegemoet komen in de ‘lasten’ door ook de boomveiligheidscontroles bij particuliere waardevolle en monumentale bomen uit te voeren. De bomen zijn in 2021 gecontroleerd. In 2024 zullen de bomen opnieuw gecontroleerd worden. Bij de bomen die in 2021 zijn gecontroleerd en waar acties nodig zijn, komt de gemeente de eigenaren ook nog eenmalig tegemoet in het onderhoud. Hiervoor wordt er contact opgenomen met de eigenaren. 

Belang bomen
Wethouder Adrie Bragt: “Monumentale bomen hebben een bijzonder schoonheids- of zeldzaamheidswaarde, waar alle inwoners en bezoekers van de gemeente van kunnen genieten. Bovendien zijn deze bomen mede bepalend voor de uitstraling van de gemeente. De waarde van een monumentale boom is vergelijkbaar met de waarde van een monumentaal gebouw. Daarom investeert de gemeente hierin.”

Foto archief ter illustratie.

Lees meer over:

Zaltbommel
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Bommelerwaard.Net? Stuur even een berichtje.