donderdag 22 februari 2024

Alles over de Bommelerwaard

Een voorbeeld van goed burgersschap: iemands leven redden.

Mark Blijenberg ontvangt Carnegiepenning

18 juli 2022 (door BommelerwaardNet)

DELWIJNEN/ZALTBOMMEL - Maandag (18-7) ontving Mark Bleijenberg de Carnegiepenning. Deze onderscheiding wordt uitgereikt aan mensen die, met gevaar voor eigen leven, het leven van een ander hebben gered of dat hebben geprobeerd te doen.

In het bijzijn van onder andere slachtoffer William Kobach werd de penning uitgereikt door burgmeester Pieter van Maaren. 

Erger voorkomen
William Kobach belandde in maart met zijn auto in een sloot in Delwijnen. Mark Bleijenberg, die achter William Kobach reed, aarzelde geen moment. Hij sprong in de sloot, tikte het dakraam in en trok het slachtoffer uit de auto. Door deze actie werd erger voorkomen. 

Heldenfonds
Stichting Carnegie Heldenfonds (opgericht in 1911) heeft het doel heldenmoed te bevorderen. Het Carnegie Heldenfonds reikt onderscheidingen uit aan mensen die met gevaar voor eigen leven het leven van een ander hebben gered, of hebben geprobeerd dat te doen. Ook mensen die met gevaar voor eigen lijf en goed het leven van een ander hebben gered, of dat geprobeerd hebben, komen voor een onderscheiding in aanmerking.

Burgerschap
Het Carnegie Heldenfonds staat voor één van de meest bijzondere vormen van burgerschap: het redden van andermans leven.

De stichting kent een lange geschiedenis en is onderdeel van een wereldwijd netwerk van ‘Carnegie stichtingen’, opgericht geïnspireerd op de Schots-Amerikaanse staalmagnaat Andrew Carnegie, die in 1904 een stichting oprichtte voor de nabestaanden van hulpverleners bij een mijnramp.

Op de foto (vlnr): Mark Bleijenberg, William Kobach en burgemeester Van Maaren

Foto Gemeente Zaltbommel.

Lees meer over:

Zaltbommel Delwijnen
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Bommelerwaard.Net? Stuur even een berichtje.