woensdag 24 april 2024

Alles over de Bommelerwaard

De gemeente kijkt naar meerdere scenario’s.

Maasdriel investeert stevig in kwalitatief goed leerlingenvervoer

17 november 2022 (door BommelerwaardNet)

MAASDRIEL: D66 Maasdriel informeerde in oktober 2022 naar de stand van zaken rondom het leerlingenvervoer in de gemeente. Niet omdat dit “slecht” zou zijn, maar uitspraken in de Tweede Kamer waren de aanleiding aan de bel te trekken: “Wanneer leerlingenvervoer faalt, staat de gemeente aan de lat voor de kosten.” Het college heeft inmiddels gereageerd en staat duidelijk kwaliteit in het vervoer van schoolkinderen voor.

De gemeente kijkt daarbij naar meerdere scenario’s. Het inzetten van privé-taxi’s, al dan niet op kosten van de gemeente), zien burgemeester en wethouders niet als één van de oplossingen. ‘Het inzetten van privé taxi’s, al dan niet op kosten van de gemeente, is in onze ogen niet één van de oplossingen, omdat dit het tekort aan chauffeurs alleen maar nijpender maakt. We zijn wel bereid een kilometervergoeding te verstrekken aan ouders die zelf hun kind op vaste dagen willen brengen / halen, maar vragen ouders bijvoorbeeld ook om wijzigingen tijdig door te geven of, indien dit bij de mogelijkheden van de leerling past, te gaan oefenen met het reizen met het openbaar vervoer.’ Aldus de gemeente.

Voortdurende optimalisatie
In de Bommelerwaard is Vervoersbedrijf Juijn uit Zaltbommel voor het leerlingenvervoer gecontracteerd. De consulent leerlingenvervoer staat in nauw contact met deze vervoerder. Er is veel rechtstreeks overleg en er wordt hard gewerkt aan voortdurende optimalisatie van ritten. Niet alleen bij klachten, maar juist om te voorkomen dat kinderen heel lang moeten wachten en/of te laat komen op school of thuis. Volgens de gemeente verloopt het gesprek met de vervoerder goed. 

Noodscenario
Deze doet er alles aan om de kinderen veilig en snel naar school en naar huis te brengen. 'Wij vinden het verstandig om alle scenario’s open te houden. Want ook onze vervoerder wordt geconfronteerd met een tekort aan chauffeurs en een oplopend ziekteverzuim. En nu het griep- en coronaseizoen er weer aankomt, is het belangrijk om goed voorbereid te zijn.’
De gemeente kijkt met de vervoerder hoe een eventueel noodscenario zo goed mogelijk uit te voeren is. ‘We informeren alle ouders van de kinderen in het leerlingenvervoer en welke maatregelen we zelf – indien nodig – zullen nemen. We vragen ouders om begrip en doen suggesties hoe ze kunnen helpen.’

Investeren
De gemeente investeert serieus in het leerlingenvervoer in Maasdriel en ook in het monitoren van de kwaliteit. ‘Onze vervoerder voert jaarlijks een eigen klantonderzoek uit en deelt de resultaten met ons.’ In Maasdriel maken jaarlijks zo’n 120 kinderen gebruik het leerlingenvervoer.

D66 Maasdriel is tevreden met de antwoorden en constateert dat de gemeente de lat hoog legt om de kwaliteit van leerlingenvervoer te borgen. De partij volgt de ontwikkelingen op de voet, zo laat men weten.

Foto archief ter illustratie.

Lees meer over:

Maasdriel
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Bommelerwaard.Net? Stuur even een berichtje.