zaterdag 20 april 2024

Alles over de Bommelerwaard

De molenaars Jan en Erwin vertelden over verleden en heden van de molen.

Ledendag CDA Maasdriel gevuld met historie en gezelligheid

28 september 2022 (door BommelerwaardNet)

HURWENEN/ROSSUM: Na twee jaar ‘niet’ vanwege de corona-uitbraak werd zaterdag (24-9) een ledendag georganiseerd door het CDA, afdeling Maasdriel. Het werd een geslaagde dag die volop gelegenheid bood om elkaar in gesprek te gaan en kennis te maken met de nieuwe fractie en leden van de gemeenteraad.

De dag begon bij de molen Vento Vivimus aan de Molenstraat, beter bekend als de molen van Hurwenen. De Latijnse molennaam betekent: "Wij leven van de wind". De naam werd aan de molen gegeven in het begin van de oorlogsjaren 1940-45 door de toenmalige predikant in Hurwenen. De molen is een zogeheten beltmolen of bergmolen. Dat is een windmolen op een natuurlijke (of kunstmatig opgeworpen) heuvel, de molenbelt. De molen is eigendom van de gemeente en door het publiek te bezoeken tijdens openingsuren.

Passie
Bij die historische molen werden de leden dus ontvangen met koffie of thee en versnapering. Aansluitend werd de groep opgesplitst en bezichtigden de leden de molen, onder begeleiding van de molenaars Jan en Erwin. Met grote kennis en veel passie voor het vak werd door hen de historie van de molen uit de doeken gedaan. Het bleek een interessante geschiedenis die aanleiding gaf tot de nodige vragen waar volop gelegenheid voor was.

Erfgoed
CDA Maasdriel laat weten: ‘Het was een leerzame middag en het was mooi om te zien dat vrijwilligers met veel passie voor het vak dit mooie stukje historisch erfgoed in onze gemeente in bedrijf houden.’

Diner
Na het molenbezoek vertrok het gezelschap naar Rossum voor een gezamenlijk diner bij “Bistro In Petto”. De diner- en netwerkavond aan de Waaldijk werd rond negen uur afgesloten.

Foto CDA Maasdriel.

Lees meer over:

Hurwenen
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Bommelerwaard.Net? Stuur even een berichtje.