zaterdag 20 april 2024

Alles over de Bommelerwaard

Op 4 mei 1945 capituleren de Duitsers.

Kerstavond in oorlogstijd - deel 2 -

21 december 2020 (door BommelerwaardNet)

BRUCHEM - December 1944. Kerstavond in oorlogstijd. De Duitsers trekken via de Bommelerwaard door het Land van Heusden en Altena via Keizersveer naar de Belgische Ardennen, voor het grote offensief.

In een tweeluik herinnert de 91-jarige Gerrit Verkuil zich die bijzondere tijd en staat hij stil bij Kerstavond 1944. In zijn ouderlijk huis, dat ook onderdak bood aan evacués, vierde hij als vijftienjarige jongen in de woonkamer kerst met Duitse soldaten.

Het werd een onuitwisbare herinnering die 75 jaar na dato nog steeds een diepe indruk op hem maakt ... Ook daarom is het een verhaal dat bewaard moet blijven.

Video
Oké FM, de lokale omroep voor de Bommelerwaard, zette het eerste deel (link onder artikel) van het verhaal van Gerrit Verkuil op 16 december 2020 online. Onderstaand deel twee.

Capitulatie
Op 4 mei 1945, om 18:30 uur, tekenden Duitse generaals, in het hoofdkwartier van veldmaarschalk Montgomery op de Lüneburger Heide, voor de capitulatie van het Duitse legers in (ondermeer) Nederland. Afgesproken werd dat alle wapens zouden zwijgen vanaf 08:00 uur de volgende dag, 5 mei. In Wageningen werd die dag 'het spoorboekje' getekend voor de overgave.

Foto (boven) archief ter illustratie.

Zie ook:

Lees meer over:

okefm kerst Tweede Wereldoorlog
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Bommelerwaard.Net? Stuur even een berichtje.