donderdag 30 maart 2023

Alles over de Bommelerwaard

De verdwenen lichtgewicht karren.

Karren bolwerkers gestolen: ‘Een ordinaire diefstal’

2 februari 2023 (door BommelerwaardNet)

ZALTBOMMEL - Twee karren van de bolwerkers zijn verdwenen uit het stadspark. De zware kettingen waarmee ze vastzaten aan de bouwkeet bleken te zijn doorgeslepen. 

De gemeente Zaltbommel is druk bezig met de restauratie van de stadswallen. Die krijgen weer de ‘kraak en smaak’ alsook de aanblik zoals stadsarchitect

Francois De Virieu het ontwierp en vanaf 1834 uitvoerde. Bolwerkers zijn dagelijks aan de slag om de restauratie voor elkaar te krijgen.

De trekkarren van de bolwerkers zijn twee lichtgewicht exemplaren waar de onderhoudsmannen en -vrouw zich mee door het park verplaatsen en waar zij hun werk mee verrichten. Een paar dagen terug stonden de karren plotseling niet meer op de vertrouwde plek. De zware kettingen waarmee de karren aan de keet stonden, waren met slijptollen doorgezaagd en de karren waren verdwenen.

Zwaargewichten
Inmiddels zijn de karren vervangen door 'zwaargewichten'. Deze zijn een stuk moeilijker door het park te trekken. In de Nieuwsbrief van de Stadswallen valt te lezen: “Het maakt hun werk er niet gemakkelijker en fijner op. Maar ze gaan gewoon door.”

Kwaad
Wethouder Gijs van Leeuwen spreekt zijn waardering uit voor de volhardendheid en betrokkenheid van de bolwerkers. Daarnaast is hij ‘kwaad en verbouwereerd’ over het verdwijnen van de karren. "Maar de bolwerkers gaan door met hun goede werk. Ze laten zich niet uit het veld slaan en wij doen er uiteraard alles aan om de karren terug te krijgen." 

De gemeente heeft aangifte gedaan van deze ordinaire diefstal. Want dat is het. Iemand iets gezien? Neem dan contact op met 0900 8844.

Foto Stadswallen Zaltbommel.

Lees meer over:

Zaltbommel
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Bommelerwaard.Net? Stuur even een berichtje.