zaterdag 20 april 2024

Alles over de Bommelerwaard

Ruim 64.000 dieren worden geruimd

Kalkoenenbedrijf Hedel getroffen door vogelgriep

5 maart 2022 (door BommelerwaardNet)

HEDEL - Op een kalkoenenbedrijf in Hedel is vogelgriep vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om een zogenoemde 'hoogpathogene' variant. Om verspreiding van het virus te voorkomen worden de circa 64.500 dieren op het bedrijf door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) geruimd.

Binnen drie kilometer van het besmette bedrijf liggen zes andere pluimveebedrijven, deze worden bemonsterd op vogelgriep. In de tien kilometerzone liggen nog tien andere pluimveebedrijven, voor deze zone geldt per direct het vervoersverbod.

Vervoersverbod
Een vervoersverbod geldt voor alle vogels en broed- en consumptie-eieren vanaf een locatie met vogels. Ook geldt het verbod voor mest van vogels en gebruikt strooisel en voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gevogelte. In het gebied is het onder andere ook verboden te jagen op eenden of te jagen in gebieden waar dat watervogels kan verstoren.

Landelijke maatregelen
Er gelden nog altijd landelijke maatregelen zoals een verbod op het bezoeken van vogelverblijfplaatsen van risicovogels, zoals kippen, watervogels en loopvogels. Ook de landelijke ophok- en afschermplicht is onverminderd van kracht.

Traceringsonderzoek
Op de locatie in Hedel wordt, zoals standaard gebruikelijk, een traceringsonderzoek gedaan naar risicovolle contacten. Indien nodig worden naar aanleiding van de uitkomsten ervan aanvullende maatregelen genomen.

Foto archief ter illustratie.

Lees meer over:

vogelgriep Hedel
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Bommelerwaard.Net? Stuur even een berichtje.