dinsdag 9 augustus 2022

Alles over de Bommelerwaard

'De bekleding van de zonmerkade werd versterkt met doek en stortsteen.'

Hoogwaterschade dijk Heerewaarden hersteld

7 september 2020 (door BommelerwaardNet)

REGIO / HEEREWAARDEN - Afgelopen winter stond het water van de grote rivieren wekenlang hoog tegen de dijken. De schades die door dat hoge water  ontstonden, zijn nu hersteld. Keurig op tijd als in de aankomende winter zich weer hoogwater zou aandienen.

Het hoogwater hield afgeloen winter wekenlang aan en pas op een laat moment konden de dijkbeheerders van het waterschap de dijken inspecteren op schades door stroming of drijfvuil. Op zo’n vijf plekken in het werkgebied van Waterschap Rivierenland was herstel nodig, zoals bij Heerewaarden. (Tekst loopt door.)


Buitenbocht
In Heerewaarden, waar Maas en Waal elkaar bijna raken, ontstond bij Fort Sint Andries de nodige schade. Daar begint een bocht van de Waal en in de buitenbocht is hoogwater nog krachtiger. Het Waterschap laat weten: 'De zomerkade van de buitenpolder aan de Waal werd over tientallen meters aangetast, hekwerk viel om. Aannemer Verhoeven herstelde de zomerkade, de bekleding werd versterkt met doek en stortsteen.'

Buitenpolders
Zomerkades beschermen uiterwaarden tot op zekere hoogte; bij hoogwater kunnen deze buitenpolders onderlopen. Het werkgebied van Waterschap Rivierenland telt 47 zomerkades, met name langs de Waal en de Nederrijn. Zomerkades zijn lager dan de rivierdijken die het bewoonde gebied beschermen.

Foto Waterschap Rivierenland.

Lees meer over:

waterschap hoogwater
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Bommelerwaard.Net? Stuur even een verzoekje.