zaterdag 22 juni 2024

Alles over de Bommelerwaard

Uiterwaarden zullen grotendeels overstromen.

Hoogwatergolf uit Duitsland leidt hier niet tot problemen

3 juni 2024 (door BommelerwaardNet)

REGIO - In Zuid-Duitsland leidde de vele stortregens tot grote wateroverlast. Een deel van het hoogwater in Duitsland stroomt via de Rijn naar Nederland. 

In de nacht van donderdag op vrijdag wordt een piek van ruim 13,20m +NAP bij Lobith verwacht. Dijken doen waarvoor ze gebouwd zijn. Waterschp Rivierenland verwacht dat zomerkades niet overstromen. Andere uiterwaarden zullen grotendeels overstromen.

Het meeste water in het getroffen Duitse gebied stroomt naar de Donau. Slechts een deel bereikt ons via de Rijn. Een zomerse golf als deze komt in het rivierengebied ongeveer eens per tien jaar wel voor, door dooi in de Alpen of door neerslag.

Kelders en kruipruimtes
De huidige golf blijft een meter onder de waterstand van juli 2021, toen het in buitenpolders spannend was voor akkerbouwers en hun gewassen. Overstromen zullen de zomerkades nu niet. Wel treedt er kwel op. Ook binnen de rivierdijken neemt het kwelwater toe, een natuurlijk proces waardoor ook kelders en kruipruimtes opnieuw nat kunnen worden. Aldus het waterschap.

Foto ter illustratie.

Lees meer over:

Bommelerwaard Altena
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Bommelerwaard.Net? Stuur even een berichtje.