donderdag 22 februari 2024

Alles over de Bommelerwaard

Portretten van Arnoldus Geesteranus en Susanna van Oostdijk.

Het voorjaar nadert en op Loevestein staat de liefde centraal

7 februari 2024 (door BommelerwaardNet)

POEDEROIJEN / WOUDRICHEM - De voorjaarsvakantie gaat weer van start en dan staat de liefde centraal op Slot Loevestein. Hoe ver ga jij voor de liefde? Zou je aan je verloofde je trouwgelofte teruggeven als jij levenslang de gevangenis in moet? Zodat die ander vrij is om met iemand anders te trouwen? En zou je je laten opsluiten in een gevangenis om bij je geliefde te kunnen zijn? Predikant Arnoldus Geesteranus en zijn verloofde, Susanna van Oostdijk, stonden 400 jaar geleden voor dit dilemma.

In de 17e eeuw was er een remonstrante predikant, Arnoldus Geesteranus. Hij woonde en werkte in Schelluinen. Hij was enorm verliefd op Susanna van Oostdijk. Een zeer welgestelde, voorname dame uit Brielle. Maar er was een enorme strijd tussen twee groepen binnen de kerk; de remonstranten die pleitte voor meer vrijheid en de contraremonstranten die geloofden dat God alles al had voorbestemd. De remonstranten werden ook wel “andersdenkenden” genoemd en hun geloof werd verboden.

Dolgelukkig
Ondanks de onrust in het land over de remonstrante kerk vraagt Arnoldus Susanna ten huwelijk. Susanna is dolgelukkig en samen maken ze plannen voor de toekomst. Echter, de onrust wordt groter en sterker en Arnoldus moet zelfs vluchten. Hij gaat naar Amsterdam. Helaas wordt hij daar toch ontdekt en verraden. Arnoldus belandt in 1624 in Staatsgevangenis Loevestein. Zijn vonnis luidt, net als bij Hugo de Groot, levenslange gevangenisstraf. Hij zal dus nooit meer vrij komen.

Vertellen
Hoe loopt dit verhaal af voor Arnoldus en Susanne? Kiezen ze voor de liefde? Of voor vrijheid? De enthousiaste museumgidsen op Loevestein vertellen je alles over dit waargebeurde liefdesverhaal in de voorjaarsvakantie van 10 t/m 25 februari.

Foto Mauritshuis, The Hague.

Lees meer over:

Woudrichem Poederoijen
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Bommelerwaard.Net? Stuur even een berichtje.