zaterdag 20 april 2024

Alles over de Bommelerwaard

Herstelwerk historische duikersluis Nederhemert gaat van start

19 mei 2023 (door BommelerwaardNet)

NEDERHEMERT - Waterschap RivierenLAnd gaat aan de slag met het herstel van een monumentale duikersluis uit 1861 op het ‘eiland van Nederhemert-Zuid’. Deze sluis is nog altijd in bedrijf bij de Afgedamde Maas.

Nederhemert-Zuid ligt op een oude stroomrug in een afgesneden bocht van de Maas. In 1904 kwam het, samen met het naastgelegen gehucht Bern, boven de Bergsche Maas op een eiland te liggen. Waar Bern nog altijd wordt beschermd door de middeleeuwse Maasdijk, ligt Nederhemert-Zuid van oudsher buitendijks. De huizen staan hoog en droog op de oude oeverwal. De omringende weilanden worden beschermd door een zomerkade die bij extreem hoogwater kan overstromen.

Watersnood
Dat gebeurde ook in 1861, bij de grote watersnoodramp die de Bommelerwaard en het Land van Maas en Waal trof. Op Nederhemert-Zuid stond het water nog weken op het land binnen de zomerkades. Ook bij extreme regen kon het water niet weg. De adellijke familie Van Nagell, eigenaren van het kasteel Nederhemert en wijde omgeving, besloot tot het bouwen van een duikersluis in de kade: zo kon overtollig water toch weg. Die functie heeft de sluis nog altijd.

Beperking voor verkeer
Het herstel richt zich op het metselwerk, de draagkracht en het smeedijzer. Het werk is klaar voor het begin van het nieuwe hoogwaterseizoen, dat start in oktober. Voertuigen moeten er rekening mee houden dat de weg over de sluis tijdelijk is versmald en de snelheid is aangepast.

Foto Waterschap Rivierenland.

Lees meer over:

Nederhemert
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Bommelerwaard.Net? Stuur even een berichtje.