woensdag 8 februari 2023

Alles over de Bommelerwaard

‘Oud textiel moet een tweede leven krijgen’

‘Hergebruik textiel, grondstoffen en kansen voor mensen moeten beter’

18 november 2022 (door BommelerwaardNet)

BOMMELERWAARD - Op 17 november tekenden de besturen van Avri, Werkzaak en stichting 2Switch het gezamenlijke besluit voor de oprichting van de Coöperatie Circulair Textiel Rivierenland. De in januari 2022 gestarte pilot met als streven het sluiten van de regionale textielketen wordt voortgezet in de vorm van een coöperatie. Het circulair textielcentrum Cirtex draagt op verschillende manieren bij aan duurzaamheid. Zo krijgt oud textiel een tweede leven, hergebruik van kostbare grondstoffen binnen de regio en krijgen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kans om mee te doen in de maatschappij met een leuke en nuttige baan.

Namens de drie partners ondertekenden Pieter Neven (voorzitter bestuur Avri), Anita Sørensen (voorzitter bestuur Werkzaak) en Margreet van Gastel (voorzitter bestuur 2Switch), het oprichtingsbesluit voor de Coöperatie Circulair Textiel Rivierenland. Hiermee gaat Cirtex over van een pilot in een samenwerkingsverband voor tenminste vier jaar.

Opschaling
Cirtex wil met behulp van een Europese subsidie nog meer textiel inzamelen, een tweede leven geven via de kringloop of verwerken tot grondstoffen. Met dit besluit ligt er een stevig fundament om verdere opschaling mogelijk te maken.

Ontwikkeling
Cirtex bestaat sinds januari 2022 in de vorm van een pilot. In het begin werkten er zeven medewerkers. Er zijn inmiddels veertien betaalde banen en tien ontwikkelplekken gerealiseerd. In januari werd gestart met 1500 kilo per week en inmiddels verwerkt het textielsorteercentrum 5000 kilo per week met veertien medewerkers. De kwaliteit van het ingezamelde textiel in Rivierenland is goed, zelfs beter dan landelijk. 

Bankjes en bakken
Cirtex (www.cirtex.nl) draagt bij aan de bewustwording rondom circulair textiel bij belanghebbenden in de regio (gemeenten, provincie) en onder inwoners via onder meer de samenwerking met Pleintjes van Morgen. Op deze pleintjes staan onder andere bankjes en bakken van gerecycled textiel. Hier laat Cirtex in samenwerking met gemeenten zien wat je van oud textiel kunt maken

Foto Oprichting Coöperatie Circulair Textiel Rivierenland.

Lees meer over:

Bommelerwaard
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Bommelerwaard.Net? Stuur even een berichtje.