vrijdag 29 maart 2024

Alles over de Bommelerwaard

Hedelse helden Prinses Irene Brigade geëerd met straatnamen

20 april 2020 (door BommelerwaardNet)

HEDEL - D66 Maasdriel nam het initiatief om in de nieuwe Hedelse woonwijk De Groene Akkers nog te realiseren straten te vernoemen naar gesneuvelde helden van de Prinses Irene Brigade. Het is precies 75 jaar geleden dat twaalf leden van de brigade omkwamen tijdens de Slag om Hedel.

De Maasdrielse fractie van D66 diende donderdag 16 april een motie in die kon rekenen op steun van alle partijen in de gemeenteraad die door de Coronacrisis genoodzaakt in een minimum bezetting bij elkaar kwam.

Een crisis die de ouderen onder ons juist doet denken aan de oorlog die in 2020 precies 75 jaar geleden eindigde. ‘Het idee om de straatnamen te vernoemen kunnen we zien als toch een actieve manier van herdenken in een tijd waarin alle fysieke herdenkingen zijn afgelast', vertelt Michiel Alexander de Raaf, initiatiefnemer van de motie. 

Hedels museum
De motie kent een pragmatische insteek. De nieuwe wijk bevat waarschijnlijk niet twaalf nieuwe straten, dus stelt D66 voor te beginnen met in ieder geval drie straten te vernoemen naar gedecoreerde helden van de Prinses Irene Brigade. Dit zijn de Tilburgse Cees Picokrie en Rotterdamse Peter Ligtvoet en Steven Kraaij uit Putten. Behalve de vernoeming komt er in de wijk een informatiebord met biografieën van de gesneuvelde strijders. D66-raadslid Tom van Engelen haalde bij de introductie van de motie aan dat het initiatief op een toepasselijk moment komt. 'Dat er in al die 75 jaar tussen onze bevrijding en vandaag niet meer straten zijn vernoemd, met uitzondering van de De Ruyter van Steveninckstraat, willen wij graag rechtzetten.' Bij de vernoeming vraagt de motie om het Historisch Museum Hedel te betrekken.

Foto archief ter illustratie.

Lees meer over:

straatnamen Hedel Irene Brigade
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Bommelerwaard.Net? Stuur even een berichtje.