donderdag 28 maart 2024

Alles over de Bommelerwaard

Nieuwjaarsnacht werd gekenmerkt door vernieling en brandjes

Hedel beleeft zeer onrustige jaarwisseling

1 januari 2021 (door BommelerwaardNet)

HEDEL - De jaarwisseling in Hedel is zeer onrustig verlopen. Voor de hulpdiensten werd het een ongebruikelijk drukke nieuwjaarsnacht. De brandweer rukte meerdere malen uit en de vernielingen in het dorp werden de volgende ochtend goed zichtbaar.

Rond 00:30 uur kreeg de Hedelse brandweer de eerste melding: het ging om een brandende gasfles onder een houten speeltoestel aan de Kamillestraat. Het incident had alle schijn van een afleidingsmanoeuvre om politie en brandweer weg te houden bij het winkelcentrum aan de Voorstraat. Rond 00:45 uur kwam namelijk de melding van een voertuigbrand aan de Voorstraat. Hier stond een paardentrailer in vlam gevuld met brandbaar materiaal, waaronder veel autobanden. Ook ontplofte regelmatig zwaar vuurwerk vanuit de trailer. Het bleek voor de brandweer dusdanig onverantwoord dat besloten werd niet te blussen.

Mobiele Eenheid
Ondertussen verzamelde de politie zich, samen met de Mobiele Eenheid, bij de brandweerkazerne om naar het dorpsplein te gaan. De brandweer deed een poging tot een blussing, maar zij werden net als de politie bekogeld met zwaar vuurwerk. De politie zette diensthonden in om de rust terug te krijgen. De politie maakte melding van een groep van een vijftigtal personen 'die hinderlijk aanwezig waren'. De ME was aanwezig om de brandweer te begeleiden. Uiteindelijk heeft de ME niet opgetreden. Voor zover bekend werd niemand aangehouden.

Paardentrailer
Om 01:00 uur werd de brandweer voor de derde keer gealarmeerd. In het Hageland was een vuurtje gestookt wat overigens snel was geblust.
Om 02:00 uur volgde de vierde nachtelijke melding. De brandende paardentrailer op het winkelplein stond opnieuw in brand. In overleg met de politie besloot de brandweer om er niet heen te gaan.

"Er was een samenscholing van best veel mensen", zegt brandweerwoordvoerder Chris Quik tegenover omroep Gelderland."Er werd vuurwerk gegooid. Voor de politie was het wel lastig om al die mensen in toom te houden. De ME heeft de veiligheid van de brandweermensen gewaarborgd. De situatie was zeker niet veilig."

Nieuwjaarsochtend om 09:00 uur volgde de vijfde melding op rij. Opnieuw betrof het de brandende paardentrailer. Ook ontplofte er nog vuurwerk in de trailer.
Na afloop ruimde firma Verhoeven uit Velddriel het wrak op en werd het plein, zo goed mogelijk schoongeveegd.

Brievenbus
Wie een rondgang door het dorp maakte, zag bij de snackbar omver getrokken plantenbakken en een ontplofte brievenbus bij de Jumbo supermarkt. Het opblazen hiervan is afgelopen jaren gebruikelijk geworden. Aan de overkant van het plein bleken alle betonnen bankjes ondersteboven gegooid en was er een zichtbare poging gedaan een boom omver te trekken.

Alles bij elkaar opgeteld, beleefde Hedel een jaarwisseling die nog niet eerder op deze wijze is verlopen.


Foto credits Stephan van Rooy

Zie ook:

Lees meer over:

Politie nieuwjaarsnacht Hedel
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Bommelerwaard.Net? Stuur even een berichtje.