zaterdag 20 april 2024

Alles over de Bommelerwaard

Deze keer gaat de inzending over het gekleurde zand.

Grofzandbarrière Gameren opnieuw genomineerd voor waterinnovatieprijs

8 november 2021 (door BommelerwaardNet)

GAMEREN - De wereldprimeur in Gameren, de grofzandbarrière, is opnieuw genomineerd voor de waterinnovatieprijs in de categorie 'Aanpassen aan weersextremen'. Het publiek wordt uitgenodigd om te stemmen.

Voor de dijkversterking in Gameren koos Waterschap Rivierenland voor een innovatieve manier om piping tegen te gaan: de grofzandbarrière. Hierbij wordt op de overgang van de kleilaag en de zandondergrond een sleuf met grof zand aangebracht. Deze vervangt het oorspronkelijke, fijnere zand. Het grove zand werkt als een filter dat het water doorlaat en de zandkorrels op hun plaats houdt. Hiermee wordt piping voorkomen, water dat onder de dijk stroomt door een groot waterstandsverschil.

Gekleurde zand
De grofzandbarrière is voor de tweede keer genomineerd voor de Waterinnovatieprijs, een initiatief van de Unie van Waterschappen om nieuwe ideeën binnen te halen. Deze keer gaat de inzending over het gekleurde zand, dat bovenop de grofzandbarrière is aangebracht. Dit is een eenvoudige en unieke manier om te monitoren. De Waterinnovatieprijs wordt 2 december uitgereikt.

De aannemerscombinatie die dit project uitvoert: 'De grofzandbarrière is een eenvoudige en unieke manier om te monitoren. Het is zeker iets om trots op te zijn!'

Publieksprijs
Mensen worden uitgenodigd hun stem uit te brengen voor de publieksprijs

Meer over dit bijzondere project, klik hier.

Foto Waterschap Rivierenland.

Zie ook:

Lees meer over:

Gameren
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Bommelerwaard.Net? Stuur even een berichtje.