vrijdag 29 maart 2024

Alles over de Bommelerwaard

Gerrit Verkuil (bijna 91) was ooggetuige van de verhaalde gebeurtenissen.

Gerrit Verkuil (91) vertelt WO2-ervaring op unieke podcast

23 november 2020 (door BommelerwaardNet)

ZALTBOMMEL - Het Hoge Singelbolwerk is een voormalige begraafplaats van 71 gesneuvelde Duitse militairen en één Canadees bij Hedel.
Gerrit Verkuil (91) vertelt zijn verhaal over die gebeurtenis in april 1945 in een bijzondere podcast over de Stadswallen Zaltbommel. Woensdagavond (18-11) was de WO-kenner met zijn bijzondere verhaal ook te gast op de radio bij Oké Magazine. Die uitzending is, voor de liefhebbers, ook terug te luisteren bij "Uitzending gemist".

Geen pretje
De Tweede Wereldoorlog was natuurlijk geen pretje. Voor de toen 16-jarige Gerrit Verkuil en zijn vrienden was met name het laatste half jaar daarvan een (extra) spannende tijd. De inwoners van meerdere Bommelerwaardse dorpen waren geëvacueerd, terwijl met name in het westelijk deel van het ‘Eiland tussen de Rivieren’ aan veel evacuees een gastvrij onderdak werd geboden. Een ingrijpende gebeurtenis was onder meer de Slag om Hedel. Tien dagen voor de bevrijding, 25 april 1945, kwam de Prinses Irene Brigade vanuit Brabant de Maas over waarna er felle gevechten met de Duitse bezetters volgden. Tal van in en om Hedel gesneuvelde Duitse soldaten werden in Zaltbommel in een ‘massagraf ’ begraven.

Luister naar Roland Gieles, Gijs van Leeuwen, Gerrit Verkuil en Eric Borrias.

Foto ‘still’ teaser podcast.

Zie ook:

Lees meer over:

Singelbolwerk Stadswallen
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Bommelerwaard.Net? Stuur even een berichtje.